Business Insider: Mitä kävisi, jos kaikki jäätiköt sulaisivat? Hyvästi Tanska ja Florida – animaatio näyttää julman totuuden

Hyvästi Florida, Tanska, Shanghai ja Kalkutta. Business Insider julkaisi nettisivuillaan dramaattisen videon, mitä tapahtuisi, jos kaikki maapallon jäätiköt sulaisivat.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi jo marraskuussa, että merien pinta nousee vähintään metrin seuraavien 100–200 vuoden aikana. Näin suuri veden pinnannousu on satelliittien keräämän tiedoston perusteella väistämätön.

Business Insiderin video havainnollistaa, mihin suurkaupunkeihin isku osuu rajuimmin. Muun muassa Kiinan itärannikosta pyyhkiytyisi valtaosa: Miljoonakaupunki Shanghai jäisi täysin veden varaan ja sisämaan pääkaupunki Peking muuttuisi rannikkokaupungiksi. Osa Tyynenmeren saarivaltioista jäisi kokonaan veden alle.

Osansa saisivat myös Japanin pääkaupunki Tokio, Singapore sekä Intian Kalkutta. Saudi-Arabian niemimaa saisi valtavan lahden myös itäpuolelleen.

Euroopassa pahimmin vaarassa olisivat Tanskan alavat maat sekä Venetsian seutu Italiassa. Merenpinta nousisi huomattavasti myös Pietarin ja Tukholman edustalla.

Australia saisi valtavan järven keskelle mannerta, kun taas Etelä-Amerikan Amazonin alueen halkaisisi massiivinen lahtien ja jokien kudelma. Afrikan länsiosista veden alle huuhtoutuisi muun muassa Dakarin kaupunki.

Dramaattisin muutos olisi luvassa Yhdysvalloissa, sillä koko Floridan niemimaa jäisi veden alle. Miamin lisäksi vaarassa olisivat suurkaupungeista muun muassa Houston ja New Orleans. Kuuban saarivaltio jakautuisi ainakin kahdeksi erilliseksi saareksi.

Viime vuosi mittaushistorian lämpimin – jälleen

Videolla Suomi näyttäisi säästyvän pahimmilta vaurioilta. Silti jo kesällä 2014 Ilmatieteen laitos arvioi, että Suomenlahden merenpinta nousee noin 30 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä. Pohjanlahdella maan kohoaminen tosin kumoaa veden nousua.

YK kertoi maaliskuussa, että sään ääri-ilmiöt jatkuvat tänä vuonna ja ovat yhä vaikeammin ennustettavia. Vuosi 2016 rikkoi jälleen useita ennätyksiä. Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin, kesimääräinen lämpötila nousi 1,1 celsiusastetta korkeammaksi esiteolliseen aikaan verrattuna.

Myös merien pinnat nousivat, osaltaan sääilmiö El Ninon vauhdittamana. Arktisella alueella todistettiin poikkeuksellisia "lämpöaaltoja" keskellä talvea ja merijään pinta-ala oli maailmanlaajuisesti selvästi alle keskimääräisen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on budjettiehdotuksessaan aikonut leikata erityisesti ilmastotutkimukseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaa suunnattua rahoitusta. 

Osa miamilaisista harkitsee muuttoa pois meren rannalta 2:06

Ilmastonmuutos pahentaa Kiinan saastesumuja 1:51

Pingviinit kärsivät ilmaston lämpenemisestä 1:44

Lue myös:

    Uusimmat