Mainos

Bushin siirtolaisehdotukselle risuja ja ruusuja

Presidentti George W. Bushin ehdotus Yhdysvalloissa laittomasti asuvien siirtolaisten aseman laillistamisesta on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Meksikon presidentin Vicente Foxin mukaan ehdotus antaa vihdoin arvon miljoonille Yhdysvalloissa asuville meksikolaisille. Yhdysvalloissa puolestaan epäillään muun muassa hankkeen kustannuksia.

Laittomat meksikolaiset työläiset ovat merkittävä osa Kalifornian ja muiden eteläisten osavaltioiden työvoimaa Yhdysvalloissa. Maassa asuu nyt arviolta kahdeksan miljoonaa laitonta siirtolaista, joilla ei ole mitään oikeuksia. Presidentti George W. Bush lupaa nyt työssäkäyville laittomille siirtolaisille työluvan kolmesta kuuteen vuoteen.

Työlupien umpeuduttua siirtolaisten täytyisi palata kotimaahansa hakemaan Yhdysvaltain kansalaisuutta, jonka saamisesta ei ole takeita. Tästä huolimatta Meksikon presidentti Vicente Fox piti uudistusta hyvänä.

- Nyt on tunnustettu sen työn arvo, jonka meksikolaiset tekevät Yhdysvalloissa. Tämä on tunnustus, jos Yhdysvalloissa työskentelevien asema laillistetaan - ja he saavat ne lailliset oikeudet, jotka työläisellä Yhdysvalloissa on, Fox sanoi.

Demokraatit: Väliaikaislupa ei merkittävä parannus

Bushin omassa republikaanipuolueessa osa kansanedustajista lähettäisi laittomat siirtolaiset takaisin kotimaahansa. Moni oikeistolainen pelkää myös kustannuksia, kun siirtolaiset olisivat oikeutettuja sosiaali- ja eläkerahoihin. Demokraatit sanovat puolestaan, että väliaikaiset työluvat eivät oleellisesti paranna laittomien siirtolaisten asemaa.

- Monta vuotta täällä asuneille tämä ei ole ratkaisu. Sen sijaan tämä on ratkaisu niille, jotka asuvat nyt muissa maissa ja etsivät mahdollisuuksiaan tulla tähän maahan, johtaja Angelica Salas Siirtolaisten ihmisoikeusjärjestöstä sanoi.

Siirtolaisten asemasta päättää lopulta kongressi, josta Bushin on löydettävä enemmistö ehdotukselleen.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 08.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.