Mainos

Bush: Saddamilla ei osuutta 11. päivän iskuihin

Yhdysvaltain presidentin George Bushin mukaan Irakin syrjäytetyllä johtajalla Saddam Husseinilla ei ole tiettävästi mitään tekemistä kahden vuoden takaisten terrorihyökkäysten kanssa. Yli kaksi kolmasosaa amerikkalaisista kuitenkin uskoo Saddamin syyllisyyteen.

Yhdysvaltain hallitus perusteli Irakin sotaa monilla väitteillä, jotka sittemmin ovat osoittautuneet kyseenalaisiksi. Joukkotuhoaseita ei ole löytynyt, Irakin aikeet ostaa uraania Afrikasta on osoittautunut perättömäksi eikä myöskään Saddamin Husseinin kytköksiä al-Qaida järjestöön ole pystytty todistamaan.

Bushin hallinto teki amerikkalaisille selväksi, että Saddamin kukistamisella vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen kaltaiset teot saadaan aisoihin. Nyt Bush kuitenkin sanoo, että Saddam ei ollutkaan osallisena terrorihyökkäyksessä.

- Meillä ei ole todisteita, että Saddam olisi osallinen syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin, Bush toteaa.

Tuoreen kyselyn mukaan yli kaksi kolmasosaa amerikkalaisista uskoo, että Saddamilla oli sormensa pelissä terrorihyökkäyksissä. Tulos ei ole kummallinen, sillä Yhdysvaltain nykyhallinto on pitänyt Saddamin kaatamista merkkipaaluna terrorisminvastaisessa sodassa. Edelleen Bush uskoo Saddamin al-Qaida-yhteksiin vaikka tiedustelulähteet eivät ole löytäneet kummoisiakaan todisteita.

- Ei ole epäilystäkään, etteikö Saddam Husseinilla olisi yhteyksiä al-Qaidaan, Bush sanoo.

Bushin hallinto on viime viikkoina muuttanut Irak-politiikkaansa muun muassa haluamalla YK:n mukaan Irak-operaatioon. Bushin yritys kumota vääristyneitä käsityksiä Saddamin osallisuudesta terrorihyökkäyksissä saattaa olla yritys taivuttaa eurooppalaisia Yhdysvaltain puolelle Irakin sodan jälkihoidossa. Bushin lausunto antaa ainakin sen kuvan, että puolitotuuksista yritetään nyt päästä eroon.

Powell: Kumppanuus tärkeää Yhdysvalloille

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell painottaa kumppanuuden merkitystä Yhdysvaltain ulkopolitiikassa.

Ulkoministeri Powell kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että Yhdysvaltain ulkopolitiikka perustuu kumppanuuksiin etenkin YK:n ja sotilasliitto Naton kanssa.

Kumppanuuksien avulla Yhdysvallat pyrkii Powellin mukaan vastaamaan uusiin maailmanrauhaa ja vaurautta uhkaaviin haasteisiin.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 18.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.