Mainos

Burleskin suomalainen MM-voittaja: Tämä ei ole strippausta

Sana burleski tuo useimmille mieleen takavuosien seksikkäät strip-tease -tanssijat. Laji on kuitenkin paljon muutakin. Yhdysvalloissa taidemuoto on kokenut uuden tulemisen.

Helsinkiläinen burleskitaiteilija LouLou D'vil voitti kesän alussa maailman isoimmassa ja arvostetuimmassa alan kilpailussa Los Angelesissa palkinnot parhaasta klassisesta showsta ja himoitun pääpalkinnon parhaasta burleskiesityksestä. Tämä voitto on suurin kunnianosoitus, jonka burleskitaiteilija voi saavuttaa.

Mestaruustitteli on tuotu ainoastaan kerran aikaisemmin Eurooppaan brittiläisen Immodesty Blaizen toimesta vuonna 2007. LouLou D'vil on siis kaikkien aikojen toinen eurooppalainen ja ensimmäinen suomalainen, joka on yltänyt tähän saavutukseen.

– Maailmalla, esim. Yhdysvalloissa ja Englannissa ihmisillä on yleisesti enemmän tietoa burleskista, koska siellä burleskilla on pitkä ja värikäs historia toisin kuin Suomessa. Suomessa törmää edelleen usein kysymyksiin: mitä burleski on, onko se oikeaa viihdettä vaiko vain strippaamista jne. Uskonkin, että juuri burleskin tuntemus ja kokemukset siitä yleisesti vaikuttavat siihen kuinka arvostettuna se koetaan.

Lavalla luodaan illuusio

LouLou on kotoisin Porvoosta. Oikeaa nimeään nainen ei halua paljastaa. Hänen mukaansa se rikkoisi illuusion fantasiasta, jota hän lavalla esittää. LouLou löysi burleskin kuusi vuotta sitten. Vuotta myöhemmin ikänsä tanssia harrastanut kaunotar rohkaisi mielensä ja esiintyi Helsingissä ensi kertaa suurelle yleisölle. Positiivinen palaute kannusti jatkamaan.

Kaksi vuotta sitten hän osallistui Las Vegasissa Miss Exotic World –kisaan. Sieltä tuli parhaan uuden tulokkaan palkinto. Tänä kesänä LouLou sitten korjasi jättipotin voittamalla kisan.

Nykyään 33-vuotias LouLou saa burleskista elantonsa ja kiertää jatkuvasti maailmalla esiintymässä.

– Olen jo viimeisen parin vuoden ajan keikkaillut ympäri maailman aktiivisesti joten suurta eroa keikkojen bookkausmäärissä ei ole voiton myötä ilmennyt. Ehkäpä yksi ero on ollut, että Englannista on tullut nyt enemmän yhteydenottoja. Myös median kiinnostus on kasvanut voiton myötä ja olen antanut todella paljon haastatteluja viimeisen kuukauden aikana.

Tähti tekee myös taustatyöt

LouLou suunnittelee koreografiat esityksiinsä ja toimii myös omana agenttinaan. Alkuaikoina se merkitsi istumista puhelimessa. Nykyään LouLou on jo sellaisessa asemassa, että tuottajat ottavat häneen yhteyttä.

Burleskiesiintyjän rinnalla kulkee LouLoun kumppani, mies nimeltä Paroni. Lävistyksin, tatuoinnein ja implantein itsensä koristellut viiksekäs Paroni on itsekin show-alalla.

Haastattelun jälkeen otan LouLousta valokuvia Long Beachin satamassa, historiallisen Queen Mary –valtamerialuksen edustalla. LouLou poseeraa ammattimaisesti. Yhtäkkiä ympärillämme on tusina ihmistä. Kaikki haluavat kuvan kauniista naisesta. Tähti poseeraa auliisti heillekin.

Vastaisku viktorianismille

Burleskilla tarkoitettiin alun perin parodiaa. Burleski nousi suosioon 1800-luvulla kuningatar Viktorian ajan tiukkapipoisessa Englannissa. Se tarjosi kurissa ja herran nuhteessa elävälle kansalle harvinaisen ikkunan elämän iloisempaan puoleen.

Burlesque oli musiikkiteatteria. Siellä ajan mittapuun mukaan rohkeasti pukeutuneet naistanssijat esiintyivät yleisön edessä.

Yhdysvalloissa burleskista tuli osa vaudevillea, elävää musiikki- ja komediateatteria. Amerikkalainen burleski kukoisti ennen toista maailmansotaa. Sen kuningattaria olivat Sally Rand, Mae West ja Gypsy Rose Lee. Heidän esityksiään voisi kutsua lähinnä sensuelleiksi. Ne enemmänkin vihjailivat kuin paljastivat kovinkaan paljon.

Uusi nousu Atlantin molemmin puolin

1970-luvulle tultaessa rohkeammat strip-tease -showt tekivät taiteenalasta lopun. Suurin osa nykyihmisistä on nähnyt burleskia vain valkokankaalla, kuten musikaaleissa Cabaret ja Chicago. Uuteen kukoistukseen ala lähti 90-luvulla ja nykyään esimerkiksi Los Angelesissa on viikoittain useita burleskiesityksiä. Suomessa on alan esityksiä säännöllisesti – useimmiten kuitenkin muiden juhlien yhteydessä. Parhaillaan LouLou valmistelee uutta esitystä.

– Rakennan uutta isompaa showta tällä hetkellä joka vie suuren osan ajasta. Ensi-ilta on reilun kuukauden päästä Cirque Erotique -tapahtumassa Turussa ja siihen mennessä kaiken täytyy olla valmista ja yksityiskohtien kohdallaan.

MTV3, Tomi Hinkkanen, Los Angeles

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja