Burkina Fason sotilasjuntta: Estimme vallankaappauksen

Burkina Fason nykyinen sotilasjuntta kaappasi vallan lähes vuosi sitten.

Länsiafrikkalaisen Burkina Fason vallassa oleva sotilasjuntta sanoo estäneensä vallankaappausyrityksen. Burkina Fason valtiollisessa televisiossa luetussa lausunnossa sanottiin, että maan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelut estivät vallankaappauksen tiistaina.

Kaappausyrityksestä epäiltyjä upseereja sekä muita osallisia on pidätetty ja osaa etsitään.

Burkina Fasossa tehtiin sotilasvallankaappaus vuosi sitten syyskuussa, kun nyt vallassa oleva kapteeni Ibrahim Traore syrjäytti edellisen sotilasvallankaappauksen tehneen Paul-Henri Sandaogo Damiban. Tämä oli kaapannut vallan kahdeksan kuukautta aiemmin Roch Marc Christian Kaborelta. Molemmat kaappaukset johtuivat osin tyytymättömyydestä tuloksiin taistelussa jihadisteja vastaan.

Tiistai-iltana Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa tuhannet ihmiset lähtivät kaduille osoittamaan tukeaan Traorelle, kun huhut vallankaappausyrityksestä levisivät sosiaalisessa mediassa.

Burkina Fasossa ollut lukuisia sotilasvallankaappauksia

Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Se itsenäistyi vuonna 1960 Ylä-Voltan nimellä ja vuonna 1984 se vaihtoi nimensä Burkina Fasoksi.

Sotilasvallankaappaukset olivat yleisiä maan ensimmäisten vuosikymmenten aikana. Vuonna 1987 Blaise Compaoren kaappasi vallan ja hallitsi sen jälkeen maata 27 vuotta, kunnes hän luopui vallasta. Compaoren jälkeen maahan valittiin vuonna 2015 vaaleilla presidentiksi Kabore, joka valittiin virkaan uudelleen vuonna 2020 ja sittemmin syrjäytettiin.

Burkina Fason naapurimaista Malissa ja Nigerissä on tapahtunut myös sotilasvallankaappaukset tällä vuosikymmenellä ja myös ne käyvät taistelua jihadisteja vastaan.

Sotilasjuntta valtasi tv-studion uutislähetyksessä Burkina Fasossa:"Hallitus on lakkautettu"– toinen vallankaappaus tänä vuonna 2:18
Näin sotilasjuntta valtasi tv-studion uutislähetyksessä Burkina Fasossa syksyllä 2022 : "Hallitus on lakkautettu".

Lue myös:

    Uusimmat