Mainos

Budjetissa päätetty: vähintään 0,5 hoitajaa vanhusta kohti

Budjettiriihessä on päädytty laihaan kompromissiin hoitajakiistassa.

MTV3 Uutisten saamien tietojen mukaan hallitus on päättänyt , että lakisääteinen hoitajaminimi on 0,5 hoitajaa yhtä laitoshoidossa olevaa vanhusta kohti, mikä on nykyisen vähimmäissuosituksen taso.

Laki tulee voimaan vuoden 2015 alussa. Sitä ennen noudattaminen on vapaaehtoista.

MTV3 Uutisten politiikan toimituksen päällikön Timo Haapalan mukaan henkilöstömitoituksen tulkinnasta voi syntyä vielä jälkipeliäkin pitkäksi aikaa, sillä lain ympärillä on käyty kova periaatteellinen vääntö.

– Jos 0,5 ei ole toteutunut kaikissa ympärivuorokautisen hoidon paikoissa vuoteen 2014 mennessä, tulee sitova henkilöstömitoitus voimaan asetuksella vuoden 2015 alusta, Haapala kertoo.

Budjettiriihessä päätettiin myös lisätä vanhuspalveluihin 10 miljoonaa euroa. Kotihoidolle tulee laatusuositukset 1.heinäkuuta 2013 mennessä. Hoidon laadun mittareita kehitetään.

SDP:n keskeinen vaatimus

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) ehdotus oli 0,7.

Sitova hoitajamäärä oli SDP:n keskeinen vaatimus. Kokoomus on yksin vastustanut sitovaa henkilöstömitoitusta, mutta nieli sitovan lain.

Erimielisyys vanhuspalvelulain yksityiskohdista ja etenkin henkilöstömitoituksesta venytti hallituksen budjettineuvottelut kaksipäiväisiksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.