Mainos

Buddha-patsaaan tärvelijästä tuli muutamassa kuukaudessa itsemurhapommittaja – mitä Sri Lankan iskujen tekijöistä oikeasti tiedetään?

1:58

Sri Lankassa tehtiin sunnuntaina kaikkiaan kahdeksan pommi-iskua. Useimmat räjähdyksistä olivat viranomaisten mukaan itsemurhaiskuja.

Ensimmäiset kuusi iskua kohdistuivat kirkkoihin ja luksushotelleihin. Jälkimmäiset kaksi iskua tapahtuivat poliisin kotietsintöjen yhteydessä. Noin 40 ihmistä on tähän mennessä otettu kiinni tapahtumien vuoksi. Heistä 24 oli pidätetty jo muutaman tunnin sisällä.

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol on lähettämässä tutkijaryhmän Sri Lankaan auttamaan paikallisia viranomaisia iskujen tutkimuksessa.

Iskuista on syytetty radikaalia paikallista NTJ-muslimiryhmää (National Thoweeth Jama’ath), jonka keulahahmo Mohammed Zaharan on viime vuosina levittänyt vihapuhetta sosiaalisessa mediassa.  Zaharan on viime aikoina viettänyt paljon aikaa Sri Lankassa ja Intiassa.

Ulkomainen tiedustelupalvelu oli varoittanut Sri Lankan viranomaisia NTJ:stä jo aiemmin.

Yksi itsemurhapommittajista oli pidätettynä muutama kuukausi sitten epäiltynä Buddha-patsaan tärvelemisestä.

Sri Lankan itsemurhapommituksista kuolleista yli 320 uhrista ainakin 45 oli lapsia. Noin 500 on haavoittunut. 

Ainakin 38 kuolleista oli ulkomaalaisia, heidän joukossaan oli Yhdysvaltain, Iso-Britannian, Kiinan, Intian, Portugalin, Japanin ja Turkin kansalaisia.

Pahin iskuista tapahtui St. Sebastianin kirkossa Negombossa, jossa kuoli 104 ihmistä.

Sri Lankan apulaispuolustusministerin mukaan itsemurhaiskut Sri Lankassa olivat alustavien tiedustelujen mukaan "kostotoimi Christchurchista", joka tapahtui maaliskuussa Uudessa-Seelannissa.

Lähteet: New York Times, Interpol, STT

Lue myös: 


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja