Budapest kiilannut Euroopan joulutorikaupunkien kärkeen

Joulutorit ja –markkinat kuuluvat erottamattomana osana eurooppalaisten suurkaupunkien adventtiaikaan. Kilpailu jouluturisteista on kovaa. Itä-Euroopan metropolit, erityisesti Budapest, Praha ja Krakova ovat viime vuosien "kymmenen kärjessä" -vertailuissa nousseet saksankielisen Euroopan perinteisten joulumarkkinakaupunkien rinnalle.

Budapestin Vörötsmarty-aukiolla on järjestetty joulumarkkinoita vasta 11 vuotta. Silti kaupungin matkailutoimisto laskee, että aukiolla käy marraskuun lopusta joulukuun loppuun 600 000 vierasta, joista jopa 60−80 prosenttia on ulkomaalaisia turisteja. Budapest täyttyy adventtiaikana erityisesti briteistä ja ranskalaisista. Myös pohjoismaalaisten osuus on matkailutoimiston arvioiden mukaan kohtuullisen suuri.

Unkarilaisille itselleen joulutorit eivät ole samanlainen vuosisatoja vanha perinne kuin esimerkiksi itävaltalaisille ja saksalaisille. Se näkyy myös kävijäluvuissa. Salzburgin joulumarkkinoilla käy vuodessa noin miljoona vierasta. Heistä vähän yli puolet tulee Salzburgin ympäristöstä. Itävallassa kuin myös Saksassa joulutorilla piipahtaminen kuuluu monien perheiden adventtiperinteisiin. Erityisesti viikonloppuisin markkinat täyttyvät nimenomaan paikallisista.

Arvostettu matkailujulkaisu Travel&Leisure on jo useamman vuoden ajan nostanut Budapestin Euroopan kymmenen parhaan joulumarkkinakaupungin ryhmään. Kansainvälinen matkailuportaali Expedia puolestaan hehkuttaa, että on "vaikea löytää alkuperäisempää joulutoria kuin Budapest". Brittiläisen Sunday Timesin listalla Budapest nousee jopa ykköseksi.

Unkarin pääkaupunki kilpailee Salzburgin lisäksi samassa sarjassa Wienin, Nürnbergin, Münchenin, Kölnin ja Brysselin kanssa. Myös Ranskan Strasbourg on erittäin suosittu, ja pohjoismaisista pääkaupungeista Kööpenhamina on aina ollut pidetty sekä suuren yleisön että ammattiarvostelijoiden keskuudessa.

Alkuperäisiä perinnetuotteita

Budapestissa silmään pistää nimenomaan alkuperäisyys, jota myös Expedia-portaali suitsuttaa. Käsityökojuista puuttuvat tyypillisimmät katolisen Euroopan joulurihkamat. Käsin tehdyt seimet ja muut perinteiset joulukoristeet ovat selvästi askeettisempia kuin Etelä-Saksassa tai Itävallassa, vaikka Unkari on syvästi katolinen maa.

Myös syötävissä ja juotavissa luotetaan nimenomaan unkarilaisiin perinnetuotteisiin, joiden valinnasta vastaa joka vuosi Budapestin matkailutoimiston alaisuudessa toimiva asiantuntijaraati.

Esimerkiksi Saksan suurkaupungeissa saattaa olla jokaisessa yhden päätorin lisäksi toistakymmentä kaupunginosamarkkinaa. Tuotevalikoimat, syötävät ja juotavat ovat kuitenkin täsmälleen samoja lähes kaikkialla.

Joulutorien ja –markkinoiden merkitys turismille ja vähittäiskaupalle on Saksassa ja myös Itävallassa kasvanut vuosi vuodelta. Pelkästään pienessä Salzburgissa joulumarkkina-ajan yöpymismäärä nousee 230 000:een ja torin välittömästi sekä välillisesti tuoma liikevaihto on noin 60 miljoonaa euroa.

Studio55 - Budapest /Tapio Nurminen

Lue myös:

    Uusimmat