Brittitutkimus kertoo: transsukupuolisilla muuta väestöä suurempi riski joutua rikoksen uhriksi

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistui viime vuonna entistä enemmän viharikoksia 6:18
Katso myös video: MTV Uutiset Live kertoi marraskuussa 2019 sukupuolivähemmistöihin kohdistuvista viharikoksista.

Useampi kuin yksi neljästä otantatutkimuksen transsukupuolisesta vastaajasta kertoi kokeneensa rikollisuutta. 

Englannissa ja Walesissa transsukupuoliset joutuivat viime vuonna rikoksen uhriksi muuta väestöä todennäköisemmin, selviää Britannian tilastokeskuksen (ONS) perjantaina julkaisemasta otantatutkimuksesta, jossa otettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa huomioon vastaajan sukupuoli-identiteetti.

Useampi kuin yksi neljästä transsukupuolisesta vastaajasta kertoi kokeneensa rikollisuutta.Näin koki yhteensä 28 prosenttia tutkimuksen transsukupuolisista vastaajista.

Sen sijaan samainen prosentti oli 14 niiden joukossa, joiden sukupuoli-identiteetti vastaa sukupuolta, jonka mukaan heidät on rekisteröity syntyessään.

ONS:n rikoskysely tehtiin raportin mukaan yhteensä lähes 34 000 henkilölle.

Otantatutkimukseen osallistuneilta kysyttiin heidän omia kokemuksiaan, jotka liittyvät sellaiseen rikollisuuteen, josta ei ole ilmoitettu poliisille.

ONS:n mukaan edeltävästä syystä tutkimuksen tuloksiin eivät vaikuta muutokset siinä, miten poliisi raportoi rikoksia. Tämä taas johtaa siihen, että tulosten koetaan olevan luotettava mittari pidemmän ajanjakson trendien selvittämiseksi.

Kokemuksia kerättiin edellisen vuoden ajalta ja tarkkailujakso päättyi tämän vuoden maaliskuussa.

Sukupuoli-identiteettiä tiedusteltiin ensimmäistä kertaa

Tilastokeskuksen tutkimukseen lisättiin lokakuussa ensimmäistä kertaa kysymys sukupuoli-identiteetistä.

Tilastokeskus kuitenkin varoittaa raportissaan, että pienemmän vastaajaryhmän vuoksi vastaukset eivät ole välttämättä täysin luotettavia transsukupuolisten osalta, joita tutkimukseen vastanneista oli reilu 60.

Tutkimuksen mukaan heteroseksuaaleiksi itsensä mieltävistä 14 prosenttia oli kokenut rikollisuutta. Homoseksuaalisten kohdalla vastaava luku oli 21 prosenttia, ja luku oli sama myös niiden joukossa, jotka kertoivat olevansa biseksuaaleja.

Lue myös:

    Uusimmat