Brittitiedustelu: Tästä syystä Venäjän paraatissa nähtiin vain yksi vanha tankki

Voitonpäivän paraatissa vain yksi panssarivaunu: T-34 toisesta maailmansodasta – Putin vaikutti herkistyneen 1:47
Voitonpäivän paraatissa vain yksi panssarivaunu: T-34-85 toisesta maailmansodasta.

Venäjän voitonpäivän paraatissa nähtiin yksi panssarivaunu. Britannian puolustusministeriön päivittäisen tiedustelupäivityksen mukaan Venäjä olisi halutessaan kyennyt tuomaan paikalle enemmänkin kalustoa.

Venäjän tiistainen voitonpäivän paraati oli ennakkotietojen mukaisesti tiiviimpi ja vaatimattomampi kuin edellisinä vuosina.

Tämä on erityisen poikkeavaa siksi, että presidentti Vladimir Putinin valtakaudella voitonpäivän paraati on melkeinpä vuosi vuodelta kasvanut. Siitä on tullut näytös, jossa Venäjä esittelee armeijansa mahtia.

Esiteltävää kalustoa oli tänä vuonna karsittu runsaasti. Sosiaalisessa mediassa ilveilyä aiheutti erityisesti se tosiasia, että kuvissa ei näkynyt kuin yksi panssarivaunu ja sekin oli toisesta maailmansodasta tuttu T-34/85, joka Suomessa "sotkanakin" tunnetaan.

Venäjällä T-34-85 ei ole mikä tahansa panssarivaunu, vaan se on niin sanotun suuren isänmaallisen sodan eli toisen maailmansodan voiton symboli. Eikä syyttä, kyseisen panssarivaunun eri versiot näyttelivät merkittävää roolia Natsi-Saksan kukistamisessa.

Britannian puolustusministeriö kirjoittaa, että Venäjä olisi halutessaan voinut tuoda Moskovassa järjestettyyn paraatiin myös modernia kalustoa.

– Seremoniallisessa yksikössä mukana ollut T-34 oli paraatin ainoa panssarivaunu, Britannia toteaa tiedustelupäivityksessään.

– Ukrainassa kärsimistään kovista tappioista huolimatta Venäjä olisi voinut esitellä enemmän panssaroituja ajoneuvoja. Päättäjät todennäköisesti eivät tehneet näin, koska he halusivat välttää venäläiskritiikin, jossa heitä oltaisiin voitu moittia paraatien priorisoinnista taisteluiden edelle, ministeriö arvioi.

Julkisesti saatavilla olevan kuvamateriaalin perusteella sodan kalustotappioita listaava Oryx laskee Venäjän menettäneen 1938 tankkia. Luku sisältää tuhoutuneet, vaurioituneet, hylätyt ja Ukrainan sotasaaliiksi saamat venäläisvaunut. Oryxin luku tuskin on koko totuus, sillä kaikkia Venäjän kärsimiä tankkitappioita ei todennäköisesti ole kuvattu.

Lue myös:

    Uusimmat