Brittinaisen tilitys: Vanhenen pikavauhtia mieheeni verrattuna, ja se on noloa

Brittinainen tilittää Daily Mailin sivuilla vanhenemisen olevan naisille paljon vaikeampaa kuin miehille – varsinkin, jos kumppani on vähänkin nuorempi. Nainen pariskunnan vähemmän hyvännäköisenä osapuolena on kirjoittajan mielestä tabu.

58-vuotiaalla Marion McGilvarylla on 53-vuotias miesystävä. He tapasivat netin deittipalvelussa kuusi vuotta sitten. Mies oli yksi niistä harvoista miehistä Marionin ikäryhmässä, jotka lähtivät ulos hänen kanssaan. Muut viisikymppiset miehet etsivät hehkeitä 35-vuotiaita.

Marion kertoo, että ajan myötä pariskunnan kuuden vuoden ikäero on alkanut tuntua hänestä yhä epämukavammalta. Aikaisemmin hän ei koskaan ajatellut itseään ”vanhana”. Marionin entinen mies ja lasten isä oli häntä kymmenen vuotta vanhempi, ja hän uskoo, että tuolloisen miehen olemus vei vuosia pois hänen omasta iästään. Muut olivat muutenkin aina pitäneet häntä ikäistään nuoremman näköisenä. Niin oli myös silloin, kun Marion alkoi seurustella nykyisen miesystävänsä kanssa.

Mutta siinä, missä ajan kuluminen näytti hidastuvan miesystävän kasvoilla, Marionin kasvoilla se tuntui viisikymppisenä alkavan suorastaan kiitää. Nyt hänestä tuntuu, että hän ikääntyy nopeammin kuin kumppaninsa ja että ikäero todella näkyy. Enää kukaan ei väitä vastaan, kun hän paljastaa jollekin ikänsä.

Surkuhupaisana esimerkkinä Marion mainitsee erään sairaalareissun. Hoitaja kertoi, että hänen poikansa ja tyttärensä olivat tulleet tapaamaan häntä. Marion ihmetteli, miten se oli mahdollista, sillä molemmat hänen poikansa olivat ulkomailla. Kun hän sitten näki vieraat, toinen heistä todella oli hänen tyttärensä, mutta ”poika” olikin hänen miesystävänsä. Marion oli tuolloin 49-vuotias ja mies 54.

Naisten vähemmän sallittua olla parisuhteen vähemmän viehättävä osapuoli?

Marion uskoo, että nuorekas miesystävä saa hänet näyttämään entistäkin vanhemmalta. Hän kertoo, että välillä heidän liikkuessa yhdessä ulkona hän itse tuntee itsensä suorastaan tätimäiseksi.

Erityisen ärsyttävänä Marion kertoo leikkimielisesti pitävänsä sitä, että hänen miesystävänsä kävelee joka aamu kuudelta lähes kymmenen kilometrin matkan töihin ja joogaa ruokatunnilla. Ja sitä, että kumppanin iho näyttää siltä kuin hän ei olisi koskaan murehtinut mistään muusta kuin Valioliigan tuloksista. Ja sitä, että mies voi syödä kuusi keksiä Marionin yhden keksin rinnalla lihomatta grammaakaan.

Marion myöntää, että hänestä tuntui paljon mukavammalta tulla verratuksi entiseen, kaljuuntuvaan mieheen.

– Kun miehillä on nuorempi kumppani, he kantavat sitä ylpeyden merkkinä ja rutistavat vetovoimaisia kumppaneita ylpeinä käsipuolissaan. Eikä kukaan oikeastaan ajattele heistä yhtään vähempää, vaikka vuodet olisi kaiverrettu heidän kasvoihinsa kuin kirveellä. Mutta naiselle se, että hänet nähdään pariskunnan vanhempana ja vähemmän viehättävänä osapuolena, on vähän noloa, Marion kirjoittaa Daily Mailissa.

– En minä halua poikaystäväni olevan paremman näköinen kuin itse olen. En halua, että hänellä on vähemmän ryppyjä kasvoilla tai vähemmän senttejä vyötäröllä. Ja silti niin on käynyt. Ensin näytin nuorelta ikäisekseni, sitten ikäiseltäni, sitten vielä vanhemmalta, Marion jatkaa.

Miehistä tulee charmantteja, naisista vain vanhoja?

Marion epäilee, että vanhentumisesta on syyttäminen etenkin hiuksia. Kun hän luopui hiustensa värjäämisestä ja antoi valkoisten näkyä, hän alkoi mielestään näyttää stereotyyppiseltä isoäidiltä – ei Helen Mirreniltä, kuten oli suunnitellut.

On hommassa etunsakin: hänen tarvitsee enää harvoin seistä julkisissa kulkuneuvoissa. Mutta nuoruuden kepeys tuntuu muuttuneen jonkinlaiseksi löysyydeksi. Ja vaikka omiin likinäköisiin silmiin hän kyllä näyttää edelleen eyelinerin ja huulipunan lisäämisen jälkeen mukiinmenevältä, niin silti mieleen jää epäilys: huijaanko itseäni? Olenko muuttunut parodiaksi nuoremmasta itsestäni?

– Miehillä on helppoa. Iän myötä heistä tulee rosoisia, ja se usein parantaa heitä. Kyllä, heille tulee mahaa ja heiltä lähtee hiuksia, mutta heillä ei ole paineita säilyä nuorena, kun taas nainen vaan ei voi näyttää vanhalta, Marion kirjoittaa.

Koetko sinä, että naisten on vähemmän sallittua vanheta ulkoisesti kuin miesten? Millä tavalla tämä näkyy konkreettisesti omassa elämässäsi tai parisuhteessasi? Vastauksia voidaan julkaista nimettöminä tai nimimerkillä Studio55.fi-verkkosivustolla. Yhteystietoja pyydetään vain mahdollista toimittajan yhteydenottoa varten.

Lue myös:

    Uusimmat