Mainos

Britti ei tiedä sydämensä sijaintia

Kansalaisten kehno tietämys ihmisen anatomiasta huolestuttaa asiantuntijoita Britanniassa.

Valtaosa briteistä ei esimerkiksi tiedä, missä heidän sydämensä sijaitsee. Myös muiden tärkeiden sisäelinten sijainti ihmiskehossa on monelle britille tuntematon.

Kun brittien tietämystä ihmisen anatomiasta tutkittiin vuonna 1970, olivat tulokset häkellyttävän huonot: Vain noin puolet tutkimukseen osallistuneista tiesi, missä kohtaa kehoa tärkeimmät sisäelimet sijaitsevat.

Nyt tutkimus tehtiin uudemman kerran, ja asiantuntijat veikkaisivat, että tietämys ihmisen anatomiasta olisi parempi. Veikkaus meni pieleen. Alle kolmannes tutkimukseen osallistuneista tiesi, missä kohtaa kehoa munuaiset ovat.

Monivalinta-kuvatehtävissä sydämen sijainnin tiesi alle puolet.

Tutkimusta johtanut John Weinman kertoo BBC:n haastattelussa yllättyneensä siitä, ettei ihmisten tietämys ole lisääntynyt 40 vuodessa, sillä nykyään esimerkiksi intertenetin kautta kaikki tieto on lähes kaikkien saatavissa.

Asiantuntijat arvelevat, että ilmiö kertoo karua kieltä lääkäri-potilassuhteista. Jos sydänviasta kärsivä potilas ei edes tiedä sydämensä sijaintia, on lääkärin ja potilaan välinen kommunikaatio mennyt pahasti pieleen.

Lontoon King Collegessa tehtyyn tutkimukseen osallistui 700 ihmistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.