Mainos

Britanniassa vallitsee mittayksiköiden sekametelisoppa

Perinnerakkaat britit pitävät kiinni vanhoista mittayksiköistään, mutta kun kouluissa on jo vuosikymmeniä opetettu vain metrijärjestelmää, on sekasotku valmis. Tony Blairin hallitus suunnittelee kiivaasti jo yhteisvaluuttaan siirtymistä, vaikka sekaannusta aiheuttaa tänä päivänä sekin, saako tutulla punnalla porkkanoita kilon vai karvan päälle kaksi paunaa.

Brittien piti siirtyä metrijärjestelmään jo yli 30 vuotta sitten, mutta perinteistä ei niin vain luovuta. Mailit, jaardit, unssit ja paunat pysyvät, vaikka Yhdysvaltoja, Liberiaa ja Myanmaria lukuun ottamatta koko muu maailma käyttää toisia mittayksiköitä.

- Mitat ovat osa talouttamme, kieltämme ja elämäntapaamme. En näe päivää, jolloin hinnat torilla huudettaisiin 0,76 euroa kilo. Se ei tarkoittaisi mitään tämän maan ihmisille. Punta säilyy siksi aina, sanoo British Weights & Measuresin johtaja John Gardner.

Britit tunnetusti kammoavat kaikkea, mikä tulee kapean kanaalin takaa pahamaineisesta Euroopan unionista. Niinpä kymmenjärjestelmästä käytyyn keskusteluun sotkeutuu myös paljon ennakkoluuloja ja politiikkaa.

- Meillä on punta (pound) rahayksikkönä ja pauna (pound) painoyksikkönä. Niinpä iskulause "Keep the Pound" on saanut kaksoismerkityksen, toteaa UK Metric Associationin tiedottaja Roz Denny.

Yhteisesti sovituilla mitoilla on kuitenkin puolensa. Muutama vuosi sitten Marsiin lähetetty avaruusluotain hukkui, koska sen lentorataa laskettaessa olivat metrit ja jaardit menneet sekaisin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.