Britannian uudeksi pääministeriksi nousee Rishi Sunak

Rishi Sunakista Britannian uusi pääministeri – tällainen hän on 6:11
Rishi Sunakista Britannian uusi pääministeri – tällainen hän on

Britanniassa ex-valtiovarainministeri Rishi Sunakista on tulossa maan uusi pääministeri.

Vastaehdokkaana ollut parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt ilmoitti vetäytyvänsä kisasta ja tukevansa 42-vuotiasta Rishi Sunakia. Samalla konservatiivipuolue ilmoitti Sunakin valinnasta puolueen puheenjohtajaksi.

Sunak nousee pääministeriksi viime viikolla eronneen Liz Trussin tilalle.

Truss toimi Britannian pääministerinä vain puolitoista kuukautta. Hän sai paljon kritiikkiä talouspolitiikastaan, jonka katsottiin vaikeuttaneen Britannian huonoa taloustilannetta entisestään.

Sunak haki konservatiivien puheenjohtajaksi myös aiemmin tänä vuonna, mutta hävisi tuolloin kisan Trussille. Trussin talouspolitiikkaa moittineella Sunakilla tulee olemaan edessään monia haasteita, sillä kansalaisten elinkustannukset Britanniassa ovat nousseet huimaa tahtia.

Samalla konservatiivipuolueen kannatus on ennätyksellisen alhaalla niin kehnon taloustilanteen kuin puolueen sisäisen sekasorronkin vuoksi. Puolueen puheenjohtajan paikalla ovet ovat käyneet kiivasta tahtia tänä vuonna.

Ennen Trussia pääministerin virasta joutui eroamaan erilaisten kohujen keskelle joutunut Boris Johnson.

Varakas ex-valtiovarainministeri

Southamptonissa syntynyt 42-vuotias Sunak on intialaisten, Itä-Afrikasta Britanniaan muuttaneiden vanhempien vesa. Hän on käynyt maineikasta Winchester College -sisäoppilaitosta ja opiskellut sen jälkeen muun muassa Oxfordin yliopistossa ja Stanfordissa Yhdysvalloissa.

Stanfordissa opiskellessaan Sunak tapasi vaimonsa, muotisuunnittelija Akshata Murthyn, joka on intialaisen tietotekniikkamiljardöörin Narayana Murthyn tytär. Parilla on kaksi lasta.

Ennen politiikkaan siirtymistä Sunak oli muun muassa investointipankki Goldman Sachsin palveluksessa. Parlamentin alahuoneeseen hänet valittiin toukokuussa 2015.

Nopeasti nousukiitoon lähtenyt ura vei hänet valtiovarainministeriksi toissa vuoden huhtikuussa. Sunakia pidetään yhtenä Britannian vauraimmista poliitikoista, vaikka hänen omaisuutensa tarkkaa arvoa ei tiedetä.

Koronapandemian ja brexitin runnoessa Britannian taloutta Sunak teki epämieluisan ennätyksen: viime vuoden maaliskuussa esitelty budjetti oli alijäämäisin koskaan rauhan aikana, kun tilikirjat painuivat miinukselle peräti 355 miljardin punnan verran.

Sunak erosi valtiovarainministerin virasta heinäkuussa. Syyksi hän kertoi sen, ettei kokenut enää voivansa jatkaa silloisen pääministerin Boris Johnsonin hallituksessa.

Sunakia on ravistellut myös pienimuotoinen talousskandaali. Toissa vuoden marraskuussa kävi ilmi, ettei hän ollut ilmoittanut kaikkia omia ja sukulaistensa taloussidonnaisuuksia, jotka voisivat aiheuttaa eturistiriitoja.

Valtiovarainministeriön mukaan Sunak oli kuitenkin toiminut annettujen ohjeiden mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat