Mainos

Britannian terveydenhuolto remonttiin

Britannian hallitus aikoo uudistaa terveydenhuollon seuraavan kymmenen vuoden aikana täysin. Julkiseen terveydenhuoltoon aiotaan mm. palkata lisää lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

Britannian hallituksen esittelemä terveydenhuollon uudistus on perusteellisin sitten Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän perustamisen puoli vuosisataa sitten.

Kymmenen vuoden aikana niin terveydenhuollon hallinnon, johdon kuin käytäntöjenkin on määrä käydä läpi perusteellinen remontti.
-Tavoite on selvä: muotoilla uudelleen terveydenhuoltojärjestelmä sellaiseksi, joka perustuu potilaiden tarpeisiin, totesi pääministeri Tony Blair maan parlamentissa.

Blair lupasi puheessaan, että tarpeen vaatiessa yksityinen sektori otetaan julkisen avuksi. Yksityisten palvelujen käytöllä ei kuitenkaan aiota romuttaa julkisten terveyspalvelujen periaatetta, lupasi Blair. -Terveydenhuoltoa uudistetaan, ei pureta, hän totesi.

Lisää työntekijöitä ja potilaspaikkoja

Uudistusten tavoitteena on mm. lyhentää sairaalajonoja sekä tehdä julkisella sektorilla työskenteleminen houkuttelevaksi lääkäreille, jotka tätä nykyä sijoittuvat mieluusti paremmin palkatulle yksityiselle sektorille. Lisäksi sairaanhoitajien työnkuvaa laajennetaan niin, että he voivat suorittaa heiltä ennen kiellettyjä toimenpiteitä ja määrätä joitakin lääkkeitä. Sekä lääkäreitä että sairaanhoitajia on tarkoitus palkata lisää ja potilaspaikkojen määrä lisätä.

Terveydenhuollosta on myös tarkoitus tehdä "kuluttajaystävällisempää" ja sairaaloihin palkataan valituksia käsitteleviä potilasasiamiehiä. Uudistamiseksi käytetään sekä porkkanaa että keppiä: terveydenhuoltoyksiköiden on yllettävä tavoitteisiinsa tai niiltä evätään lisärahoitus. Britannia aikoo nostaa terveydenhuoltomenonsa EU-tasolle vuoteen 2005 mennessä. Tämänkin tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan lisärahoitusta yli 180 miljardia markkaa, joka hankkeeseen on myös varattu.

Terveydenhuollon uudistusten taustalla on maan terveydenhuoltoon viime vuosina kohdistunut ankara arvostelu. Tuoreen selvityksen mukaan brittiterveydenhuoltoa vaivaavat mm. surkea hallinto, turhautuneet työntekijät sekä jättimäinen byrokratia.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.