Britannian pääministerikisan ennakkosuosikki: Saarivaltio voisi vetäytyä Euroopan ihmisoikeussopimuksesta

Yksi Iso-Britannian pääministerikisan ennakkosuosikeista, Liz Truss, kertoi, että hän olisi valmis vetämään maan pois Euroopan ihmisoikeussopimuksesta.

Truss kertoi asiasta vaalitilaisuudessa, kirjoittaa The Independent. Tilaisuuden oli järjestänyt maan konservatiivipuolueen oikeistosiipi.

Pääministeriehdokas sanoi poisvedon olevan mahdollista, jos Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) valtaa ei vähennetä.

Britannia on ollut vastakkain EIT:n kanssa siitä lähtien, kun tuomioistuin esti saarivaltiota toteuttamasta turvapaikanhakijoiden karkoituslentoja Ruandaan. Karkotusten estäminen on herättänyt kritiikkiä varsinkin maan konservatiivipuolueessa.

Maan oppositio ja kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet suunnitelmaa karkottaa turvapaikanhakijoita Ruandaan epäinhimilliseksi. Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kritisoinut suunnitelmaa.

Myös muut poliitikot haluavat heikentää ihmisoikeustuomioistuimen valtaa

Truss ei ole ainoa poliitikko, joka on ehdottanut eurooppalaisten ihmisoikeussopimusten heikentämistä Britanniassa.

Boris Johnsonin hallitus on ehdottanut The Guardianin mukaan maan ihmisoikeuslain kumoamista, mihin kuului myös EIT:n vaikutusvallan vähentäminen. Varapääministeri Dominic Raabin esittelemä lakiehdotus antaisi brittiläisille tuomioistuimille laajemmat oikeudet jättää huomioimatta EIT:n päätöksiä.

Jos lakiehdotus ei osoittaudu toimivaksi ratkaisuksi, voi edessä olla Trussin ehdottama ihmisoikeussopimuksista vetäytyminen. Trussin puolella olevat politiikot ovat kuitenkin painottaaneet, että tämä olisi vasta "viimeinen keino".

Myös Rishi Sunak, hänkin pääministerikilvan ennakkosuosikkeja, ei pidä vetäytymistä ihmisoikeussopimuksesta mahdottomana The Independentin mukaan.

Korjaus 14.56: Korjattu tieto, että Ruandaan on ollut tarkoitus karkoittaa useiden eri maiden turvapaikanhakijoita, ei vain ruandalaisia.

Boris Johnsonin taival Ison-Britannian pääministerinä päättymässä – haastattelussa Suomen Lontoon-suurlähettiläs 8:02
Katso myös: Boris Johnsonin taival Iso-Britannian pääministerinä päättymässä – haastattelussa Suomen Lontoon-suurlähettiläs Jukka Siukosaari.

Lue myös:

    Uusimmat