Britannian asevoimien komentajalta tyly arvio Putinin tilanteesta: Venäjän tykistön ammukset pian loppu, tappio häämöttää

Räjähtämättömiä miinoja ja palaneita ruumiita – ukrainalaiset raivaavat sotatannerta Donetskin alueella 2:39
Räjähtämättömiä miinoja ja palaneita ruumiita – tältä näyttää hylätty sotatanner Donetskin alueella

Venäjä tulee häviämään aloittamansa sodan Ukrainassa. Näin arvioi Britannian asevoimien komentaja, amiraali Tony Radakin.

Brittiläisen RUSI-ajatushautomon tilaisuudessa puhunut Radakin sanoo, että Venäjän tykistöammusten varastot ammottavat pian tyhjillään.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin kenraaleilla on edessään erittäin vaikea keskustelu Putinin kanssa, Radakin sanoo.

– Voin kertoa Putinille tänä iltana sen, mitä hänen omat kenraalinsa ja ministerinsä todennäköisesti pelkäävät kertoa: Venäjällä on edessään kriittinen pula tykistöammuksista, Radakin sanoi luennossaan.

Tämä tarkoittaa Radakinin mukaan sitä, että Venäjän kyky tehdä menestyksekkäitä maaoperaatioita on nopeasti heikkenemässä.

Tämä puolestaan johtui siitä, että Putin suunnitteli 30-päiväistä sotaa, mutta sota on kestänyt nyt lähes 300 päivää, Radakin jatkaa.

– Venäjä on häviämässä ja maailma on voittamassa. Venäjä on epäonnistunut – ja epäonnistuu vastakin – kaikissa sotatavoitteissaan.

Kysymys kuuluu Radakinin mukaan tulevaisuudessa, ”miten heikomman mutta kostonhimoisemman Venäjän” kanssa toimitaan pitkällä aikavälillä.

Viime vuoden ajan suurin oppi on Radakinin mielestä se, että ”olemme osa sukupolvista kamppailua maailmanjärjestyksen tulevaisuudesta”.

Radakin luettelee luennossaan myös Venäjän kokemia tappioita hyökkäyssodassaan Ukrainassa.

Radakinin mukaan noin 100 000 Venäjän sotilasta on kuollut, loukkaantunut tai karannut ja noin 4500 panssaroitua ajoneuvoa ja 600 tykistöjärjestelmää tuhoutunut tai menetetty.

Esimerkiksi helikoptereita Venäjä on Radakinin mukaan menettänyt yli 70 ja lentokoneita 60.

– Nämä menetykset tuntuvat Venäjällä ainakin kymmenen vuoden ajan, Radakin sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat