Mainos

Britannia tiesi kidutusepäilyistä kuukausia sitten

Britannian puolustuministeriö myöntää, että maa on tutkinut irakilaisvankeihin kohdistuvia väärinkäytössyytteitä jo kuukausia. Pääministeri Tony Blair on vuorostaan pyytänyt anteeksi brittisotilaiden Irakissa tekemiä ihmisoikeusloukkauksia.

Britanniassa on tiedetty jo usean kuukauden ajan syytöksistä, joiden mukaan maan sotilaat ovat kohdelleet huonosti irakilaisvankejaan. Britannian puolustusministeriön mukaan väitteitä on tutkittu viime vuoden lopulta lähtien.

Ihmisoikeusryhmä Amnesty International on kuitenkin kertonut, että se ilmoitti syytöksistä brittihallitukselle jo vuosi sitten.

- Meillä oli sarja tapaamisia ja kirjeenvaihtoa hallituksen kanssa tästä asiasta vuosi sitten. Nyt he sanovat kuulleensa syytöksistä vasta helmikuussa, Amnestyn edustaja kertoi.

Britannian puolustusministeriö ei ole vahvistanut käsitelleensä asiaa Amnestyn kanssa. Puolustusministeriön edustajan mukaan syytökset tulivat esiin "useita kuukausia sitten".

Myös Blair pyysi anteeksi vankikidutuksia

Britannian pääministeri Tony Blair on pyytänyt anteeksi brittisotilaiden irakilaisvankeihin kohdistamia julmuuksia. Samalla Blair lupasi rangaista väärinkäytöksiin syyllistyneitä.

Blair esitti anteeksipyyntönsä Ranskan yleisradion televisiohaastattelussa. Hän sanoi, että sotilaiden toimintaa on mahdotonta hyväksyä ja että syyllisiä tullaan rankaisemaan.

Yhdysvalloissa presidentti George Bush ja puolustusministeri Donald Rumsfeld ovat esittäneet omat anteeksipyyntönsä.

Ensimmäiset kidutuksista epäillyt amerikkalaissotilaat joutuvat oikeuteen 19. päivä toukokuuta.

(MTV3-STT)

Kidutuksesta syytetyt amerikkalaissotilaat puolustautuvat sanomalla, että he eivät saaneet koulutusta vartijan tehtäviin.

(Huomenta Suomi 10.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.