Mainos

Britannia taistelee pitääkseen maailman pörssihait Lontoossa – virittelee rajua verokilpailua

2:07

Britanniassa pyritään nyt torjumaan EU-eron kielteisiä talousvaikutuksia. Britannian valtiovarainministeri George Osborne haluaa pienentää yhteisöveroa nykyisestä 20 prosentista alle 15 prosenttiin. Tavoitteena on houkutella yrityksiä pysymään maassa.

– Tämä on varmasti esimakua tulevasta. Eli Iso-Britannia joutuu nyt taistelemaan pitääkseen Lontoon Cityn voimassa ja investoinnit käynnissä, arvioi Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

– He miettivät nyt selviytymisstrategiaa ja yksi osa sitä voisi olla se, että yritysverotusta lasketaan ja saadaan yrityksiä houkuteltua pysymään maassa tai siirtymään sinne muista EU-maista, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

– Mutta tämä ei yksin riitä, vaan Isosta-Britanniasta täytyy päästä helposti eurooppalaisille markkinoille, koska ei Isoon-Britanniaan pelkästään kevyen yritysverotuksen takia tulla, arvelee Kuoppamäki.

Britannian valtiovarainministeriössä tehtiin jo keväällä esitys yhtiöverokannan laskemisesta 20 prosentista 17 prosenttiin vuonna 2020. Nyt siis suunnitelma olisi vieläkin aggressiivisempi.

– Todennäköisesti se olisi yksi kilpailutekijä. Se olisi alhaisin yritysverokanta isoissa teollisuusmaissa ja kilpailisi Irlannin kanssa, toteaa Murto.

– Mutta samaan aikaan käytäisiin myös kovaa taistelua Lontoon Cityn tulevaisuudesta eli siitä, voidaanko Lontoosta myydä rahoituspalveluja euroalueelle ja EU:n sisälle.

Käytännössä yhteisöveroasteen alentaminen on yksi esimerkki siitä, miten Britannia voisi parhaassa tapauksessa hyödyntää uutta asemaansa EU:n ulkopuolella. Mutta sitä ennen pitäisi käydä brexit-neuvottelut EU:n kanssa.

– Jos EU:n ja Iso-Britannian välille tulee tullimuuri myös finanssipalvelujen myynnissä, niin tie on kyllä haastava.

Varmaa on siis yhä vain se, että mikään ei ratkea nopeasti ja että brexit-neuvotteluista ei haasteita puutu.

– Kyllä tällainen verokilpailu on omiaan ärsyttämään muuta Eurooppaa, arvioi Kuoppamäki.

– Ranskassa ja muualla ei ole katsottu hyvällä Irlanninkaan alhaisia yritysveroasteita ja tämä on jälleen askel yritysverokilpailun suuntaan, mikä ei varmasti helpota Britannian neuvotteluja Euroopan unionin kanssa.

– Näyttää siltä varsinaisiin neuvotteluihin ei päästä ennen syksyä eikä mahdollisesti vielä tänä vuonnakaan, arvelee Murto. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.