Britannia taistelee pitääkseen maailman pörssihait Lontoossa – virittelee rajua verokilpailua

Britannia virittelee rajua verokilpailua 2:07

Britanniassa pyritään nyt torjumaan EU-eron kielteisiä talousvaikutuksia. Britannian valtiovarainministeri George Osborne haluaa pienentää yhteisöveroa nykyisestä 20 prosentista alle 15 prosenttiin. Tavoitteena on houkutella yrityksiä pysymään maassa.

– Tämä on varmasti esimakua tulevasta. Eli Iso-Britannia joutuu nyt taistelemaan pitääkseen Lontoon Cityn voimassa ja investoinnit käynnissä, arvioi Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

– He miettivät nyt selviytymisstrategiaa ja yksi osa sitä voisi olla se, että yritysverotusta lasketaan ja saadaan yrityksiä houkuteltua pysymään maassa tai siirtymään sinne muista EU-maista, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

– Mutta tämä ei yksin riitä, vaan Isosta-Britanniasta täytyy päästä helposti eurooppalaisille markkinoille, koska ei Isoon-Britanniaan pelkästään kevyen yritysverotuksen takia tulla, arvelee Kuoppamäki.

Britannian valtiovarainministeriössä tehtiin jo keväällä esitys yhtiöverokannan laskemisesta 20 prosentista 17 prosenttiin vuonna 2020. Nyt siis suunnitelma olisi vieläkin aggressiivisempi.

– Todennäköisesti se olisi yksi kilpailutekijä. Se olisi alhaisin yritysverokanta isoissa teollisuusmaissa ja kilpailisi Irlannin kanssa, toteaa Murto.

– Mutta samaan aikaan käytäisiin myös kovaa taistelua Lontoon Cityn tulevaisuudesta eli siitä, voidaanko Lontoosta myydä rahoituspalveluja euroalueelle ja EU:n sisälle.

Käytännössä yhteisöveroasteen alentaminen on yksi esimerkki siitä, miten Britannia voisi parhaassa tapauksessa hyödyntää uutta asemaansa EU:n ulkopuolella. Mutta sitä ennen pitäisi käydä brexit-neuvottelut EU:n kanssa.

– Jos EU:n ja Iso-Britannian välille tulee tullimuuri myös finanssipalvelujen myynnissä, niin tie on kyllä haastava.

Varmaa on siis yhä vain se, että mikään ei ratkea nopeasti ja että brexit-neuvotteluista ei haasteita puutu.

– Kyllä tällainen verokilpailu on omiaan ärsyttämään muuta Eurooppaa, arvioi Kuoppamäki.

– Ranskassa ja muualla ei ole katsottu hyvällä Irlanninkaan alhaisia yritysveroasteita ja tämä on jälleen askel yritysverokilpailun suuntaan, mikä ei varmasti helpota Britannian neuvotteluja Euroopan unionin kanssa.

– Näyttää siltä varsinaisiin neuvotteluihin ei päästä ennen syksyä eikä mahdollisesti vielä tänä vuonnakaan, arvelee Murto. 

Lue myös:

    Uusimmat