Brexit aiheuttaa ulkopuolisuuden kokemuksen Pohjoismaista Britanniaan muuttaneille – osa välttelee äidinkielensä käyttämistä julkisilla paikoilla

Britannian EU-ero on muuttanut asenteita Britanniaan muuttaneita pohjoismaalaisia kohtaan, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Brexit on osoittanut aiemmin etuoikeutetulle ryhmälle, millaista on olla epätoivottu.

Helsingin yliopiston tutkija selvitti Lontoossa asuvien pohjoismaalaisten kokemuksia. Selvityksen perusteella epävarmuus ja epäluottamus brittiyhteiskuntaa kohtaan ovat lisääntyneet Britanniassa asuvien pohjoismaalaisten keskuudessa.

– Brexit vetää perustavalla tavalla mattoa alta kokemukselta, että olen osa brittiläistä yhteiskuntaa ja kuulun tänne. Brexit on tehnyt selväksi pohjoismaalaisille, että he ovat maahanmuuttajia, jollaisina he eivät ole itseään aiemmin pitäneet, sosiologi, tutkijatohtori Saara Koikkalainen sanoo tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että pohjoismaalaiset ovat maahanmuuttajina näkymättömiä, sillä he eivät yleensä erotu valtaväestöstä ulkonäöltään ja puhuvat hyvin englantia sekä sijoittuvat työelämään onnistuneesti. Näistä syistä he eivät yleensä kohtaa syrjintää.

Tunnelma kiristyy

Koikkalaisen mukaan ilmapiiri on kuitenkin muuttunut. Eräs tutkimuksessa haastateltu kuvaa tunnelmiaan pettyneeksi ja oloaan torjutuksi.

– Olen alkanut ymmärtää paremmin, miltä Euroopan ulkopuolelta tulleista maahanmuuttajista tuntuu Euroopassa.

Jotkut haastatellut ovat alkaneet vältellä äidinkielensä käyttämistä julkisilla paikoilla tai saaneet kuulla ohikulkijoilta ikäviä kommentteja.

– Työpaikallani esimieheni sanoi, että Britannia ei voi enää ottaa vastaan ulkomaalaisia, koska maa on jo täynnä, mutta huomautti heti perään, että minä saan toki jäädä maahan, yksi haastateltava sanoo.

Britanniassa asuu yli 90 000 Pohjoismaiden kansalaista. 

Lue myös:

    Uusimmat