Mainos

Boris Johnson voi olla skottien keskuudessa Thatcheriakin vihatumpi – "Hänet nähdään erittäin etuoikeutettuna narrina"

4:55

Skotlantilaisille Boris Johnsoniin kiteytyy kaikki se, mistä Englannin eliitissä ei pidetä.

–  Hänet nähdään erittäin etuoikeutettuna narrina, joka on päässyt nykyiseen asemaansa vain luokkansa ja kontaktiensa, ei saavutustensa ansiosta, kuvailee Glasgow'n yliopiston politiikan tutkimuksen lehtori Thomas Lundberg STT:lle puhelimitse.

Lundbergin mukaan Johnson kuuluu niihin konservatiiveihin, jotka eivät kerta kaikkiaan ymmärrä Skotlantia. Vaikka Skotlanti on kooltaan ja väkiluvultaan paljon Englantia pienempi, skotit kokevat aikoinaan liittyneensä unioniin tasavertaisena jäsenenä.

– (Entinen pääministeri Margaret) Thatcher ei näyttänyt kunnioittavan sitä, ja siksi hän oli niin epäsuosittu. Näkisin, että Johnsonin kohdalla tilanne voisi olla vielä pahempi, Lundberg arvioi.

Johnsonin nousu pääministeriksi ehkä kiihdyttäisi myös itsenäisyyshaaveita. Sunday Timesin kesäkuussa teettämän kyselyn mukaan yli puolet skoteista kannattaisi maan itsenäistymistä, jos pääministerin virka-asunnon eli Downing Street 10:n avaimet annetaan Johnsonille.

Juttu jatkuu uutisvideon jälkeen. 

1:51

Lundberg huomauttaakin, että vaikka skotit vuonna 2014 äänestivät itsenäistymistä vastaan, he vuoden 2016 EU-erokansanäänestyksessä halusivat pysyä EU:ssa. Nyt näyttää siltä, että ainoa tapa pysyä EU:ssa on erota Yhdistyneistä kuningaskunnista.

– Jos kova brexit tapahtuu ja edes puolet taloushuolista toteutuu, eli tulee vaikkapa pulaa ruoasta ja lääkkeistä, eikä brittihallitus vaikuta hallitsevan tilannetta, itsenäisyysliikehdintää tulee varmasti. Tilanne voi karata käsistä nopeastikin.

Lundberg muistuttaa kuitenkin, etteivät kaikki skotit vastusta EU-eroa tai kaipaa itsenäistymistä. Esimerkiksi EU-parlamenttivaaleissa toukokuussa brexit-puolue sai Skotlannista yhden paikan, kun taas työväenpuolue labour menetti molemmat skottimeppinsä.

Jos siis muu Britannia on jakautunut kahtia EU-eron vuoksi, Skotlannissa jakautuneisuutta on tuplaten.

– Nyt on aika muuttaa pois, jos kaipaa vakautta, Lundberg vitsailee nauraen. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja