Brasilia pelkää lastensa puolesta

Taina karkasi kotoa kymmenen vanhana ja alkoi myydä henkensä pitimiksi seksiä. Joskus maksuksi sai rahaa, joskus aterian. 

-Menimme ystävieni kanssa Natalin kaupungin turistialueelle, jossa odotimme autojen pysähtyvän. Usein pysähtyjät olivat ulkomaalaisia, brasilialaisia ei ollut paljon, Taina kertoo. 

Hyväksikäytetyn tytön tarina ei ole Brasiliassa ainutlaatuinen. Maan lapsiprostituutiosta ei ole virallisia lukuja. Hallituksen auttavaan puhelimeen voi kertoa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä nimettömänä. Viime vuonna puheluja tuli 124 000, joista suurin osa maan köyhästä ja luonnonkauniista koillisosasta, jossa Natalkin sijaitsee. 

Natal on yksi kesäkuussa alkavien jalkapallon MM-kisojen isäntäkaupungeista. Maahan odotetaan yli puolta miljoonaa ulkomaalaista kisaturistia. Brasiliassa ollaan laajasti huolissaan siitä, että turistiryntäys kasvattaa seksin kysyntää ja samalla myös lapsiprostituutiota. 

-Iso tapahtuma lisää riskitekijöitä lapsille. Turistien määrä kasvaa, kuten alkoholin kulutuskin. Lisäksi lapset ovat tuohon aikaan lomalla koulusta, sanoo Tatiana Akabane Childhood-järjestöstä.  

Järjestö auttaa Brasiliaa ottamaan opiksi edellisten MM-kisojen isäntämaiden, Saksan ja Etelä-Afrikan kokemuksista. 

Rikos myös Brasiliassa 

Brasilian presidentin Dilma Rousseffin hallinto on kampanjoinut lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan kitkemiseksi. Teemoja on käsitelty myös suositussa television saippuaoopperassa Salve Jorgessa. 

Taksikuskien ja hotellin työntekijöiden täytyy puuttua tilanteeseen, jos he havaitsevat lapsiprostituutiota. Julkisille paikoille on liimattu julisteita, joissa ihmisiä herätellään tiedostamaan ongelma. 

-Jokainen Brasiliaan saapuva turisti tietää, että lasten ja nuorten hyväksikäyttö on rikos. Hän näkee viestin lentokoneessa, asemilla ja hotelleissa, kertoo matkailuministeriön lastensuojeluosaston päällikkö Adelino Neto. 

Seksibisneskin haluaa rahastaa 

Aikuisten prostituutio on Brasiliassa sallittua. Maan hallitus on kuitenkin kisojen alla pyrkinyt viestimään maailmalle, ettei se katso hyvällä seksiturismia. Saksalainen Adidas esimerkiksi poisti helmikuussa myynnistä paitoja, jotka Brasilian mukaan yhdistivät maan ja kisat seksiturismiin. 

Seksityöläisiä maan virallinen linja suututtaa. 

-Jos tänne tulee turisteja, ja hotellit, lentoyhtiöt ja muut alat takovat rahaa, mikseivät prostituoidut saisi? kysyy Roberto Chateaubriand seksityöläisten oikeuksia ajavasta Davida-järjestöstä. 

-Mekin vastustamme lasten hyväksikäyttöä, mutta hallitus on pannut samaan koriin lasten seksuaalisen hyväksikäytön, ihmiskaupan ja aikuisten prostituution, hän jatkaa. 

Tarjontaa yritetään kitkeä katutasolla 

Natalissa kaikkien kisaturistien ei uskota välittävän siitä, onko lasten hyväksikäyttö rikos vai ei. Paikallisen lastensuojelun Adriana de Morais partioi ryhmineen kisojen alla kaupungin baareissa ja klubeissa. Joukko etsii lapsiprostituoituja ja yrittää auttaa heidät pois kaduilta. 

-Olemme hyvin huolissamme kisojen tuomasta seksiturismista, de Morais sanoo. 

Nyt 18-vuotias Taina on saanut apua ja aloittelee uudenlaista elämää. Hän opiskelee hotellityötä Vira Vida (Muuta elämäsi) -ohjelmassa, joka on räätälöity lapsiprostituoitujen auttamiseksi.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja