Boeingin turmiollinen konemalli saattaa tehdä paluun jo loppukesästä – yli 300 ihmishengen riistänyt 737 MAX tekee loven yhtiön kukkaroon: "Boeing nuolee haavojaan vielä pitkään"

Kohuttu Boeing 737 MAX -konetyyppi palaa ehkä taivaalle tänä vuonna – tämä kaikki on muuttunut 4:02

Turmiollinen Boeing 737 MAX -lentokonetyyppi on tekemässä paluuta lentoliikenteeseen kenties jo tämän vuoden aikana, spekuloi professori, WSP Finlandin johtaja Jorma Mäntynen.

Boeing 737 MAX -lentokonetyyppi on ollut lentokiellossa nyt noin vuoden ajan. Lentoyhtiöt lopettivat kyseisen konemallin käytön viime vuoden maaliskuussa, kun koneen tekniset viat olivat johtaneet kahteen tuhoisaan lento-onnettomuuteen, joissa kuoli yhteensä 346 ihmistä.

Kehitystyön aikana Boeing-yhtiö on kokenut modernisoimisen aikana mitä erilaisempia haasteita, mutta nyt turmakonetyypin tulevaisuudessa pilkottaa valo tunnelin päässä. 

WSP Finlandin johtaja Jorma Mäntynen sanoo, että joidenkin asiantuntijaspekulaatioiden mukaan turmakonetyyppi olisi palaamassa käyttöön aikaisintaan elokuussa. 

– Sehän riippuu siitä, koska nämä eri maiden ilmaturvallisuusviranomaiset hyväksyvät tämän muutoksen. Nythän tilanne on se, että muutos hyväksytään Euroopassa erikseen – yleensä on riittänyt, että se hyväksytään Amerikassa.

Aiemmin vaietut asiat julki

Mäntysen mukaan muutosta varten on tehty eri tahojen kanssa tiivistä yhteistyötä: Yhtiö on muun muassa tehty yhteistyötä Boeingin koneita käyttävien lentoyhtiöiden kanssa, esimerkiksi haastattelemalla lentäjiä.

– Se mistä aiemmin vaiettiin, halutaan nyt tietää, Mäntynen perustelee Boeingin halukkuutta tehdä parannuksia tiiviissä yhteistyössä. 

Millaisia muutoksia konetyyppiin on tehty? Onko Boeing 737 MAX -lentokonetyypin lentokielto pitänyt viimeisen vuoden aikana? Kuuntele yllä olevalta videolta!

"Boeing nuolee haavojaan vielä pitkään"

Mäntysen mukaan kautta lentohistorian ilmailualan yritysten tärkein prioriteetti on ollut lentämisen turvallisuus. Hänen mukaansa Boeing kuitenkin poikkesi polulta, ja seuraukset olivat myös sen mukaiset. 

– Nyt kävi sitten niin, että kaupallisuus pääsi vähän koskettamaan tätä turvallisuutta, ja aika tuhoisin seurauksin. 

– Uskoisin, että tämä säikäytti niin pahasti, että kyllä se (turvallisuus) ainakin nyt jonkin aikaa pidetään siellä ykkösenä. Tämä oli muistutus siitä, että turvallisuus ykkösenä, Mäntynen sanoo viitaten Boeingin karmaiseviin lento-onnettomuuksiin, ja niistä seuranneeseen lentokieltoon. 

Vaikka Boeingin maine onkin saanut kolhun turmakonetyypin aiheuttamien kohujen vuoksi, Mäntysen näkemyksen mukaan lentokoneyhtiön maine ei ole lopullisesti pilalla.

– Taloudellisesti tämä oli mielettömän suuri isku, ja Boeing nuolee haavojaan vielä pitkään, Mäntynen povaa..

Lue lisää turmakoneeseen liittyvistä ongelmista: 

Lue myös:

    Uusimmat