Mainos

Boeing rajoittaa konetuotantoaan

Yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja Boeing on luopunut suunnitelmista lähes äänen nopeudella lentävän matkustajakoneen rakentamiseksi.

Boeing kertoi viikonvaihteessa Seattlessa, ettei se jatka maaliskuussa vuonna 2001 julkistetun "Sonic Cruiserin" kehittämistä.

Boeing ryhtyy yhtiön matkustajakoneryhmän toimitusjohtajan Alan Mulallyn mukaan kehittämään tehokasta keskikokoluokan suihkukonetta. Uuden koneen ensilento voi Mulallyn mukaan olla jo vuonna 2004.

Jos kone löytää ostajia, ensimmäiset kaupalliset toimitukset tapahtuisivat vuonna 2008. Noin 200-250 matkustajalle kaavailtu lentokone suunnitellaan hyvin taloudelliseksi. Mulally uskoi, että sen markkinat voivat nousta 2000-3000 koneeseen.

Mulallyn mukaan uuden, toistaiseksi nimettömän lentokoneen nopeus ja lentomatka olisivat samat kuin nykyisellä Boeing 777 -mallilla. Lentokoneen polttoaineen kulutus olisi 20 prosenttia pienempi kuin 777:llä.

Maailman lentokonemarkkinat ovat Mulallyn mukaan nyt hyvin heikossa tilassa. Hän ei usko, että kysyntä vahvistuu tuntuvasti ennen kuin vasta vuonna 2005.

Boeing on puolittanut uusien lentokoneiden tuotantonsa viime vuodesta.Tänä vuonna Boeing arvioi toimittavansa tilaajille 380 lentokonetta. Vuosina 2003 ja 2004 toimitukset jäävät yhtiön arvion mukaan 275-285 lentokoneeseen.

Luopuminen nopean matkustajakoneen rakentamisesta vahvistaa Boeingin kilpailijan Airbusin asemia. Airbus on myynyt jo noin 100 uutta kaksikerroksista A380-superjumboa lentoyhtiöille. Boeingilla ei ole tässä luokassa lainkaan kilpailijaa Airbusille.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.