Boeing-insinööri väittää yhtiön nipistävän turvallisuudesta lentokoneiden rakentamisessa – viranomainen aloitti tutkinnan

Lentokoneen kylkeen tuli iso reikä kesken lennon USA:ssa – kamera tallensi tilanteen: "Julistamme hätätilan" 0:52
Lentokoneen kylkeen tuli iso reikä kesken lennon USA:ssa – kamera tallensi tilanteen: "Julistamme hätätilan"

Lentokonevalmistaja Boeing on ollut pitkään ongelmissa yhtiön valmistamien koneiden turvallisuusongelmien vuoksi. Nyt yhtiössä työskentelevä insinööri väittää, että Boeing nipistää tuotantoprosessissaan koneiden turvallisuudesta, kertoo The New York Times.

Yhdysvalloissa ilmailuviranomainen on aloittanut selvityksen Boeingin työntekijän väitteistä. Mikäli väitteet pitävät paikkansa, yli tuhannessa yhtiön valmistamassa koneessa on vakavia laatuongelmia.

Boeingin insinööri Sam Salehpourin mukaan Boeing on ohittanut turvallisuusongelmia 787- ja 777 -koneiden tuotannossa. Hänen mukaansa 787 Dreamliner -koneen rungon osia on kiinnitetty väärin, mikä voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin kesken lennon, kun koneet ikääntyvät.

Kuluvan vuoden tammikuussa Boeingin valmistaman 737 Max 9 -mallin koneesta irtosi paneeli aiheuttaen koneeseen hätäuloskäynnin kokoisen aukon kesken koneen nousun. Sama konetyyppi on ollut vaikeuksissa myös aiemmin, minkä vuoksi viranomainen laittoi koneet lentokieltoon.

Esimiehet ohittivat huolet

The New York Timesin (NYT) mukaan Salehpour kertoi huolistaan ja havainnoistaan myös esihenkilöilleen. Salehpourin asianajajien mukaan hänen huolensa kuitenkin ohitettiin. 

NYT kertoo, että Salehpour teki töitä ensin 787-konetyypin parissa, mutta kerrottuaan turvallisuushuolistaan esimiehilleen, hänet siirrettiin työskentelemään 777-konetyypin tuotannon pariin. Myös siellä Salehpour havaitsi ongelmia runkojen kokoamisen suhteen. 

Salehpourin asianajaja kertoo, että Yhdysvaltain ilmailuviranomainen on alkanut tutkia insinöörin tekemiä kanteluita Boeingin toimintatavoista. 

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat