Mainos

Blomqvistit hävisivät sijoitusriidan korkeimmassa oikeudessa

Tanssinopettajapari Åke ja Leena Blomqvist on hävinnyt sijoituskiistan Nordeaa vastaan korkeimmassa oikeudessa.

Korkeimman oikeuden mukaan Nordea täytti tiedonantovelvollisuutensa Selekta-säästöhenkivakuutuksen markkinoinnissa ja kertoi vakuutuksen ottamiseen liittyvistä riskeistä riittävästi. Nordean ei tarvitse korvata Blomqvisteille näiden menettämää miljoonaa euroa.

Myös hovioikeus oli päätynyt aiemmin Blomqvistien kanteen hylkäämiseen.

Omien oikeudenkäyntikulujensa lisäksi Blomqvistit joutuvat maksamaan Nordealle riidasta aiheutuneet yli 45 000 euron kulut.

Blomqvistit: Ei mitään tietoa riskeistä

Tanssinopettajapari päätti sijoittaa lähes kaksi miljoonaa euroa Selekta-säästöhenkivakuutukseen 2000-luvun taitteessa. Blomqvistit olivat saaneet henkilökohtaista sijoitusneuvontaa luottopankinjohtajalta, joka oli suositellut Selektaa.

Pankki oli laskenut tarjouskirjeessään säästöhenkivakuutuksen tuovan kymmenen prosentin tuoton. Vakuutuksen päättyessä vuonna 2005 pariskunta huomasi kuitenkin menettäneensä huomattavan osan säästöistään. Osakkeet, joiden kurssiin vakuutus oli sidottu, olivat romahtaneet.

Blomqvistit kokivat, ettei heille maallikkoina kerrottu riittävän selkeästi riskesitä. Heidän mukaansa pankki ei kertonut edes omaisuuden osittaiseen menettämiseen liittyvistä riskeistä.

KKO: Kirjallinen markkinointi johti harhaan

Myös korkeimman oikeuden mielestä osakkeiden kirjallinen markkinointi oli harhaanjohtavaa. Selekta-sijoituksen markkinointi säästöhenkivakuutuksena ei herättänyt juuri mielikuvaa sijoitukseen liittyvästä riskistä.

Myöskään Blomqvistien saamassa tarjouskirjeessä ei ollut mainintaa riskeistä. Riskeistä mainittiin kirjallisesti ainoastaan vakuutusehdoissa, jotka pankki voi KKO:n mukaan edellyttää asiakkaansa lukevan.

Lyhyt maininta sopimusehdoissa ei kuitenkaan riitä: Nordealla oli erityisesti epäselvän markkinointinsa vuoksi ollut korostunut velvollisuus antaa tiedot asiakkaalle suoraan, selvästi ja havainnollisesti.

Blomqvist kokenut sijoittaja

Tärkeimmäksi kysymykseksi nousikin, oliko henkilökohtaisessa tapaamisessa kerrottu riskeistä Åke Blomvistille riittävästi. Pankinjohtaja on kertonut kuvailleensa Blomqvistille riskin olevan sama kuin missä tahansa osakesijoittamisessa.

Oikeuden mukaan tämä riitti. Blomqvist on kokenut sijoittaja. Pankinjohtajan selostus riskeistä sekä sijoituksen arvon sitomisesta rahastoissa olevien osakkeiden arvoon riittää tällöin kertomaan, ettei sijoituksen alkuperäinenkään rahamäärä ole turvattu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.