Bloggaaja sai järkyttävän puhelun: "Kuulin, että joku esiintyy minuna netissä"

The Realm of Maria -blogin kirjoittaja sai keskiviikkoiltana järkyttävän puhelun nukuttaessaan lastaan. Puhelimessa oli mies, joka kertoi tuntemattoman henkilön esiintyvän tekaistussa Facebook-profiilissa Marian kuvalla.

Maria Kangaskortet kirjoittaa blogissaan, että henkilö on käyttänyt tarinoissaan blogista saatuja tietoja, mutta totuuksia on vääristelty. Marian tyttären on esimerkiksi väitetty kuolleen. Henkilö on myös käyttänyt Marian ja tämän lapsen kuvia Facebook-profiilissa.

– Jutut ovat kuitenkin seksistisiä, Isla on kuollut ja muuta sekopäistä. Vaikka tämmöiset riskit oon tiedostanut blogin aloittaessa, ei sitä koskaan ole voinut kuvitella omalle kohdalleen, Maria kirjoittaa bloginsa Facebook-sivulla.

realmofmariafacebook
Kuvakaappaus blogin Facebook-sivulta.

Maria kertoo MTV:lle antamassaan haastattelussa, ettei aio lopettaa bloggaamista, vaikka koko tapaus tuntuukin utopistiselta ja järkyttävältä.

– Erityisesti harmittaa, että lapsi on vedetty mukaan tähän tarinaan aika rajullakin tavalla.

Maria kirjoittaa, että huijauksen kohteeksi on joutunut mahdollisesti useita miehiä.

– Olen pahoillani myös teidän puolesta. Että joudutte pettymään siihen ihmiseen, jonka luulette tuntevanne, mutta se mitä hän väittää ei ole totta.

Marialla ei ole aavistustakaan, kuka profiilin takana voisi olla. Hän sanoo aikovansa olla seuraavaksi yhteydessä poliisiin, ja että asia selvitetään perin pohjin, sillä kyseessä on niin törkeä tapaus. Maria toivoo, että blogin kuviin lisättävät vesileimat suojaavat häntä tulevaisuudessa vastaavalta tapaukselta.

– Luonnollisesti toivon, että kyseinen henkilö ymmärtää tässä vaiheessa vetää jarrut pohjaan, sillä asia kyllä selvitetään, Maria kirjoittaa.

Identiteettivarkaus rangaistavaksi

Identiteettivarkaus ei ole toistaiseksi ollut Suomessa rikos, mutta asiaan tulee muutos syyskuussa. Sanasta sanaan uudessa laissa sanotaan: joka erehdyttääkseen kolmatta osapuolta oikeudettomasti käyttää toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöitävää tietoa ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa sille, jota tieto koskee, on tuomittava identiteettivarkaudesta sakkoon.

Tietosuoja-asioihin erikoistunut asianajaja Eija Warma sanoo Studio55:n haastattelussa, että vähäistä suuremmalla haitalla tarkoitetaan muita kuin rahallisia menetyksiä.

– Jos vaikka johonkin sosiaalisen median palveluun on luotu väärä profiili, asian selvittäminen voi olla raskasta ja työlästä. Ihminen joutuu lähettämään suuren määrän viestejä, kun koittaa saada sen profiilin sieltä pois – joissakin tilanteissa verkkoon laitetun tiedon poistaminen saattaa olla myös mahdotonta.

– Siihen, kuinka moni soitto tai minkälainen selvitys on vähäistä suurempi vaiva, ottaa tuomioistuin aikanaan kantaa. Rikoksen tunnusmerkistö ei kuitenkaan täyty, jos asia selviää yksittäisellä reklamaatioviestillä.

Lue myös:

    Uusimmat