Blair: Irak-dokumentilla ei perusteltu sotaa

Britannian pääministeri Tony Blair on ollut tuomari Huttonin kuultavana Lontoossa. Lordi Huttonin selvitysryhmä tutkii, mikä johti asetutkija David Kellyn itsemurhaan.

Britannian pääministeri Tony Blair oli tänään kuultavana lontoolaisessa tuomioistuimessa. Blair joutui kuultavaksi aseasiantuntija David Kellyn itsemurhaan liittyvässä tutkimuksessa. Blair antoi oman selvityksensä Irak-skandaalista lordi Brian Huttonin johtamalle selvitysryhmälle.

Blair sanoi kuulemisen aluksi antaneensa syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen määräyksen eräitä "roistovaltioita" käsitelleiden muistioiden laatimisesta. Pääministeri sanoi lisäksi, ettei hän tiennyt Kellyn osuudesta vuotta myöhemmin laadittuun Irakia ja sen mahdollisia joukkotuhoaseita käsitelleeseen muistioon. Muistion eniten kohua herättänyt kohta oli, että Irak olisi valmis käyttämään kemiallisia tai biologisia aseita 45 minuutissa. BBC esitti radiojutussaan sen suhteen kolme keskeistä väitettä. Yleisradioyhtiön jutun mukaan pääministerinvirasto oli jälkikäteen lisännyt kohdan muistioon, se oli tehty tietäen tiedon olevan pötyä, ja se oli lisätty vastoin tiedustelupalvelujen tahtoa. Blair puolusti kuulemisessa edelleen väitteen todenperäisyyttä.

Blair olisi eronnut

Blair sanoi myös, että hän olisi eronnut tehtävistään, jos BBC:n radion välittämät tiedot olisivat olleet totta. Pääministerin mielestä BBC esitti perustavanlaatuisia syytöksiä, jotka olisivat tosina ilman muuta johtaneet eronpyyntöön. Blair piti juttua henkilökohtaisena hyökkäyksenä, joka on hänen mielestään eri asia kuin hallituksen politiikan arvostelu.

Kelly oli toukokuun lopussa radioidun Andrew Gilliganin raportin lähde. Mail on Sunday -lehti väitti myöhemmin, että Blairin läheinen avustaja Alastair Campbell oli peukaloinut Irak-muistion tietoja. Pääministerin mukaan Campbellin nimen esiin vetäminen merkitsi, että juttu ei enää ollut pikkuasia. Hutton kysyi Blairilta oliko pääministerinvirasto antanut ohjeet, joiden mukaan muistion tuli olla mahdollisimman tiukka tiedustelutietojen puitteissa. Blair myönsi tämän, mutta korosti, että muistio perustui kokonaan tiedustelutietoihin eikä siis ollut liioiteltu. Blair totesi kylläkin hallituksen olleen voimakkaan kansalaismielipiteen painostama.

Blair pyysi BBC:tä kiistämään jutun

Blair kertoi myös heinäkuun alussa BBC:n johtajan Gavyn Daviesin kanssa käymästään puhelinkeskustelusta. Blair sanoi pyytäneensä BBC:tä myöntämään, että alkuperäinen juttu oli virheellinen. Davies oli kuitenkin Blairin mukaan vastannut, ettei yhtiö voinut suostua siihen vaarantamatta riippumattomuuttaan. Kelly löydettiin kuolleena sen jälkeen kun oli käynyt ilmi, että hän oli BBC:n jutun lähteenä. Jutun mukaan Britannian hallitus liioitteli Irakin uhkaa oikeuttaakseen sodan maata vastaan.

Skandaali on sysännyt Blairin uransa pahimpaan poliittiseen kriisiin. Viime viikolla tehdyn mielipidemittauksen mukaan 67 prosenttia briteistä katsoo, että hallitus on pettänyt kansaa. Blair on kautta historian toinen Britannian pääministeri, jonka toimet joutuvat oikeudellisen tutkinnan kohteeksi. Mielenosoittajat olivat Blairia vastassa, kun tämä saapui tuomioistuimeen kuultavaksi. Kuulemisia ei televisioida, ja istuntosalissa on vain muutamia istumapaikkoja yleisölle. Hallituksen ei uskota kaatuvan tutkimuksiin, mutta Blairin julkinen uskottavuus on vastustajien mukaan vaakalaudalla.

Lontoossa kymmenet britit viettivät yönsä jalkakäytävällä tuomioistuimen edessä jonottaessaan näkemään, kun pääministeri Tony Blair joutuu todistamaan Kelly-jutussa. Sisäänpääsyn toivossa kymmenet ihmiset jonottivat kuninkaallisen tuomioistuimen edustalla eilisestä iltapäivästä lähtien. Parhaiten varustautuneilla jonottajilla on mukanaan teltat ja makuupussit.

Tuntia ennen kuin Blairin todistuksen oli määrä alkaa, satoja ihmisiä oli kokoontunut tuomioistuimen ulkopuolelle valmiina osoittamaan mieltä kunhan Blair ilmestyisi näkyviin. -Tulin hirttämään hänet itse, sanoi Faye Davie, kolmikymppinen tiedottaja, joka sanoo tulleensa Blairin työväenpuolueen hallituksen pettämäksi.

Mielenosoittajilla on julisteita, joissa on Blairin, ulkoministeri Jack Straw'n and puolustusminsiteri Geoff Hoonin kuvia varustettuna sellaisilla iskulauseilla kuin "Blair ja Bush etsintäkuulutettu sotarikoksista" tai "Bvalehtelija" ("Bliar") mikä on tullut hyvinkin tavalliseksi väännökseksi pääministerin nimestä.

Tämänpäiväistä pääministerin kuulemista leimasivat tiukat turvatoimet. Poliisihelikopteri pörräsi oikeusistuimen yläpuolella, poliisit pommikoirineen seisovat vahdissa oikeustalon ovilla.

Yksi mielenosoittajista kantoi kaulassaan plakaattia, jossa luki "Luota minuun, olen Tony."

Alex Holmes, 18-vuotias ensimmäisen vuoden historianopiskelija Oxfordin yliopistosta, saapui paikalle eilen ja sai ensimmäisen paikan jonossa.

Vain muutama harva valittu pääsi sisälle oikeussaliin seuraamaan kuulustelun kulkua, muiden oli tyydyttävä seuraamaan tapahtumia jättiläisnäytöltä oikeustalon ulkopuolella.
Robert Robinson ja Kate O'Connell, molemmat 17-vuotiaita, tulivat paikalle teltan ja puhallettavien patjojen kanssa, posket intoa hehkuen kun pääsivät todistamaan tilannetta. -Tulee olemaan hyvin mielenkiintoista nähdä kuinka tapahtumat etenevät, sanoi Robinson. -Minusta olisi mukava nähdä, miten Blair pärjää kuulustelussa, lisäsi O'Connell -Tässä on kyse vaan siitä 45-minuuttia-väitteestä, joukosta huusi Daniel Bentley. Hän viittasi kiisteltyyn väitteeseen, että Irak pystyisi käyttämään joukkotuhoaseita 45 minuutin varoitusajalla. -Luulen että koko Englanti oli aluksi Blairin takana tässä sota-asiassa. Mutta, jos hän ei ole puhunut totta, hän ei saa päästä kuin koira veräjästä, Bentley pohti oikeustalon edustalla.

(MTV3-Reuters-AFP-STT-DPA)

(Kymmenen uutiset 28.08.2003)

Lue myös:

    Uusimmat