Mainos

"Biodiesel-tehdasta ei tule ilman tukea"

Suomalaiset metsäyhtiöt käyvät nyt kilpajuoksua biodiesel-laitosten julkisista tukirahoista. Rahaa on luvassa sekä EU:sta että kansallisesti, mutta riittääkö sitä kaikille?

- Mielestämme tuettavaksi pitäisi valita vain parhaat, sanoo Neste Oilin strategia- ja kehitysjohtaja Lars Peter Lindfors.

Neste Oil suunnittelee laitosta yhdessä Stora Enson kanssa joko Porvooseen tai Imatralle.

UPM tekee yhteistyötä amerikkalaisen Andritz/Carbonan kanssa ja Metsäliitto kehittelee biodieseliä Vapon kumppanina.

Heillä on sijaintivaihtoehtoina myös ulkomaisia kohteita ja se näkyy lausunnoissa.

- EU:n jäsenvaltiot hakevat tukirahat eli siinä mielessä jäsenvaltiot hyvin pitkälle ratkaisevat mihin tämä biodiesel-laitos sijoittuu. Se miten Suomi priorisoi näitä hankkeita on ratkaisevaa Suomen lopputuloksen kannalta. Jos rahaa ei tule, investointi hyvin todennäköisesti pannaan jäihin, sanoo UPM:n yhteistyösuhteista ja kehityksestä vastaava johtaja Hans Sohlström.

UPM:n vaihtoehtoisia paikkakuntia ovat Rauma tai Kuusankoski sekä Stracelin tehdas Ranskan Strasbourgissa. Metsäliitto pohtii Vapon kanssa neljää paikkakuntaa - Kemiä ja Äänekoskea sekä Ruotsin Jönköpingiä ja Viron Kundaa.

Yksi biodiesel-laitos on noin puolen miljardin euron investointi. Rakennusvaiheessa se työllistää satoja ihmisiä ja valmistuttuaankin toistasataa. Yksi laitos tuottaa 200 000 - 300 000 tonnia biodieseliä vuodessa. Päätöksen tehtaan rakentamisesta yhtiöt tehnevät ensi vuonna.

Katso Markus Pirttijoen juttu

Video: Neste Oilin teknologia- ja strategiajohtaja Lars Peter Lindfors sekä UPM:n yhteistyösuhteista ja kehityksestä vastaava johtaja Hans Sohlström toimittaja Markus Pirttijoen haastattelussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.