"Biodiesel-tehdasta ei tule ilman tukea"

Suomalaiset metsäyhtiöt käyvät nyt kilpajuoksua biodiesel-laitosten julkisista tukirahoista. Rahaa on luvassa sekä EU:sta että kansallisesti, mutta riittääkö sitä kaikille?

- Mielestämme tuettavaksi pitäisi valita vain parhaat, sanoo Neste Oilin strategia- ja kehitysjohtaja Lars Peter Lindfors.

Neste Oil suunnittelee laitosta yhdessä Stora Enson kanssa joko Porvooseen tai Imatralle.

UPM tekee yhteistyötä amerikkalaisen Andritz/Carbonan kanssa ja Metsäliitto kehittelee biodieseliä Vapon kumppanina.

Heillä on sijaintivaihtoehtoina myös ulkomaisia kohteita ja se näkyy lausunnoissa.

- EU:n jäsenvaltiot hakevat tukirahat eli siinä mielessä jäsenvaltiot hyvin pitkälle ratkaisevat mihin tämä biodiesel-laitos sijoittuu. Se miten Suomi priorisoi näitä hankkeita on ratkaisevaa Suomen lopputuloksen kannalta. Jos rahaa ei tule, investointi hyvin todennäköisesti pannaan jäihin, sanoo UPM:n yhteistyösuhteista ja kehityksestä vastaava johtaja Hans Sohlström.

UPM:n vaihtoehtoisia paikkakuntia ovat Rauma tai Kuusankoski sekä Stracelin tehdas Ranskan Strasbourgissa. Metsäliitto pohtii Vapon kanssa neljää paikkakuntaa - Kemiä ja Äänekoskea sekä Ruotsin Jönköpingiä ja Viron Kundaa.

Yksi biodiesel-laitos on noin puolen miljardin euron investointi. Rakennusvaiheessa se työllistää satoja ihmisiä ja valmistuttuaankin toistasataa. Yksi laitos tuottaa 200 000 - 300 000 tonnia biodieseliä vuodessa. Päätöksen tehtaan rakentamisesta yhtiöt tehnevät ensi vuonna.

Katso Markus Pirttijoen juttu

Video: Neste Oilin teknologia- ja strategiajohtaja Lars Peter Lindfors sekä UPM:n yhteistyösuhteista ja kehityksestä vastaava johtaja Hans Sohlström toimittaja Markus Pirttijoen haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat