Saksa: Israelin turvallisuus on ulkopolitiikkamme keskiössä historiamme takia

Asekaupan jäädyttäminen Israelin kanssa osui arkaan kohtaan 2:14
Asekaupan jäädyttäminen Israelin kanssa osui arkaan kohtaan.

Saksan edustajan mukaan Nicaraguan nostama kansanmurhasyytös Kansainvälisessä tuomioistuimessa perustuu vääristelyyn.

Saksa on puolustautunut kansanmurhansyytöksiä vastaan Haagin Kansainvälisessä tuomioistuimessa sanomalla, että Israelin turvallisuuden takaaminen on maan historian vuoksi ollut Saksan ulkopolitiikan keskiössä.

Nicaragua on nostanut Saksaa vastaan syytteen tuomioistuimessa ja syyttää sitä kansanmurhan kieltävän kansainvälisen sopimuksen rikkomisesta. Nicaraguan mukaan Saksa on laiminlyönyt velvollisuutensa estää palestiinalaisten kansanmurha muun muassa toimittamalla Israelille aseita. Saksa torjuu syytteen.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

– Saksa on tukenut Israelia muun muassa aseiden ja muiden sotilastarvikkeiden viennillä, mutta Nicaragua on vääristellyt näiden tarvikkeiden laatua ja käyttötarkoitusta, sanoi Saksaa tuomioistuimessa edustanut Tania von Uslar-Gleichen.

Nicaragua on vaatinut Kansainvälistä tuomioistuinta määräämään Saksaa lopettamaan Israelin tukemisen. Nicaraguan mukaan Saksan tuki Israelille rikkoo vuonna YK:n vuonna 1948 perustettua kansanmurhan kieltävää sopimusta.

Oikeudenkäynti alkoi maanantaina, jolloin Nicaragua esitti syytteensä. Oikeuskäsittely voi kestää useita vuosia, ja alustavan päätöksen tekemisenkin uskotaan vievän viikkoja.

Israelin armeijan julkaisemalla videolla näkyy väkijoukkoa avustusrekkojen ympärillä 1:48

Israelin armeijan julkaisemalla videolla näkyy väkijoukkoa avustusrekkojen ympärillä.

Lue myös:

    Uusimmat