Biden kritisoi erikoissyyttäjän raporttia – "Miten hän kehtasi"

Biden arvosteli erikoissyyttäjää hänen poikansa kuoleman esille nostamisesta ja painotti muistinsa olevan kunnossa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden painotti pitämässään lehdistötilaisuudessa, että hänen muistinsa on kunnossa.

Presidentti kommentoi erikoissyyttäjän tutkintaa, joka käsitteli Bidenin hallusta löydettyjen turvallisuusluokiteltujen asiakirjojen käsittelyä.

Tutkinnassa on ollut kyse Bidenin varapresidenttiajalta peräisin olevista turvallisuusluokitelluista asiakirjoista, joita löydettiin vuonna 2022 Bidenin entisestä toimistosta sekä hänen asunnostaan.

Asiakirjojen käsittelyä selvittänyt erikoissyyttäjä Robert Hur totesi raportissaan, ettei rikossyytteiden nostamiselle Bidenia vastaan ole perusteita. Raportissa kiinnitettiin kuitenkin huomiota 81-vuotiaan Bidenin muistiongelmiin.

Hur sanoi raportissaan, että olisi vaikea saada valamiehistö toteamaan Biden syylliseksi sen vuoksi, minkälaiseksi hänet koettiin erikoissyyttäjän kuulusteluissa. Raportissa hänen kuvaillaan olleen "sympaattinen ja hyvää tarkoittava vanha mies, jolla on huono muisti".

– Olen hyvää tarkoittava ja olen vanha mies ja tiedän mitä helvettiä olen tekemässä. Olen nostanut tämän maan jaloilleen, enkä tarvitse hänen suositustaan, Biden kommentoi Hurin näkemyksiä lehdistötilaisuudessa ennen kuin toimittaja keskeytti hänen puheensa.

"Kenenkään ei tarvitse muistuttaa siitä"

Biden kertoi jo torstaina omassa tiedotteessaan olevansa tyytyväinen raportin lopputulemaan ja sanoi asian olevan loppuun käsitelty. Tuolloin hän ei kuitenkaan ottanut kantaa muistiaan koskeviin huomautuksiin.

Hurin raportissa Bidenin henkisen kapasiteetin arvioitiin olleen sen verran heikentynyt, että hän ei muistanut päivämääriä, jolloin aloitti presidentti Barack Obaman varapresidenttinä eikä hänen poikansa Beau Bidenin kuolemaa.

Tiedotustilaisuudessa Biden kritisoi sitä, kuinka erikoissyyttäjä oli nostanut raportissaan esille hänen poikansa kuoleman ja antanut ymmärtää, ettei Biden muistaisi, milloin hänen poikansa kuoli.

– Miten helvetissä hän kehtasi nostaa sen esille, Biden sanoi lehdistötilaisuudessa.

Biden sanoi pitäneensä poikansa kuoleman jälkeen joka ikinen päivä tämän rukousnauhaa ranteessaan. Lisäksi hän tähdensi perheen järjestävän joka vuosi muistotilaisuuden nuoremman Bidenin kunnioittamiseksi.

– Kenenkään ei tarvitse muistuttaa minua siitä, milloin hän menehtyi, Biden lisäsi.

Nuorempi Biden kuoli syöpään vuonna 2015.

Viittasi Trumpin papereihin

Oikeusministeriön torstaina julkistaman 388-sivuisen raportin mukaan Biden oli "tietoisesti säilyttänyt ja paljastanut turvaluokiteltua materiaalia varapresidenttikautensa jälkeen".

Lehdistötilaisuudessa Biden sanoi, ettei ole paljastanut turvaluokiteltua tietoa.

Hän myös lisäsi, että asiakirjat olivat olleet hänen kotonaan, eivätkä julkisesti esillä Mar-a-Lagon kartanossa viitaten edeltäjänsä Donald Trumpin hallusta löydettyihin asiakirjoihin. Biden sanoi myös, etteivät häneltä löydetyt asiakirjat olleet korkean turvallisuusluokittelun alaisia.

Lue myös:

    Uusimmat