Berliinin huippukokous pohti hyvää hallintoa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja 13 muun maan johtajat päättivät huippukokouksensa tänään Berliinissä vaatimalla yhteiseen hyvää tähtäävää, vastuullista markkinataloutta.

-Me uskomme, että markkinatalouteen on liityttävä yhteisvastuu pitkäaikaisen talouskasvun, vakauden ja täystyöllisyyden aikaansaamiseksi, sanottiin kokouksen päätteeksi hyväksytyssä julkilausumassa. Presidentti Clintonin mukaan kokouksen osanottajat tähtäävät "talouskasvuun ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen".

Clinton kertoi kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Berliinin kokouksen anti otetaan esille ensi kuussa pidettävässä teollisuusmaiden ja Venäjän eli G8-maiden kokouksessa. Berliinissä oli mukana viisi G8-ryhmään kuuluvaa maata. "Edistysmielistä hallintoa" käsitelleen kokouksen tarkoituksena oli keskustella siitä, kuinka rahan valtaa voidaan tasapainottaa politiikan avulla.
-Me emme halua, että markkinat hallitsevat politiikkaa, vaan me haluamme vallan tasapainon markkinoiden ja politiikan välille, muotoili Saksan liittokansleri Gerhard Schröder.

Kohti hallittua globalisaatiota, Internetkin avuksi


Julkilausuman mukaan osanottajat ovat tietoisia globalisaation mahdollisuuksista mutta myös sen uhkista. -Globalisaatio on todellisuutta, mutta sen ei saa vain antaa tapahtua. Se on todellisuutta, jota voimme yhdessä hallita, julkilausumassa sanottiin.

Julkilausuma pysytteli kuitenkin lähinnä suurissa periaatelinjoissa eikä juurikaan mennyt konkreettisiin ehdotuksiin. Osanottajien mukaan on varmistettava, että uuden tekniikan kuten Internetin tuoma vauraus jakautuu tasaisesti ja oikeudenmukaisesti. Rikkaiden valtioiden pitäisi huolehtia siitä, että Internet olisi entistä paremmin saatavilla köyhissä maissa, Clinton esitti.

Berliinin kokoukseen osallistui keskustavasemmistolaisten hallitusten päämiehiä ja valtioiden johtajia 14 maasta. Clintonin ja Schröderin lisäksi mukana olivat Ranskan, Italian, Kanadan, Hollannin, Ruotsin, Kreikan, Portugalin ja Uuden-Seelannin pääministerit sekä Argentiinan, Brasilian, Chilen ja Etelä-Afrikan presidentit. Britannian pääministeri Tony Blair jäi pois kokouksesta siitä huolimatta, että hän on ollut johtava sosialismin ja puhtaan kapitalismin välisen ns. kolmannen tien puolestapuhuja. Syynä Blairin poisjääntiin oli perheen äskettäin syntynyt vauva.

Schröder virnisti leveästi, kun häneltä tiedotustilaisuudessa kysyttiin, johtuiko Blairin poissaolo ideologisista erimielisyyksistä.
-Poissaololle on erittäin, erittäin inhimillinen ja upean, ihanan herkkä syy: hänen vauvansa, ei mikään muu, Schröder vastasi.
(STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat