Belgian GP:n topit ja flopit: Valtteri Bottas oli partymoodissa, Mercedes pilasi juhlat tökerösti – olisiko pitänyt lyödä luuri korvaan?

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden seitsemäs GP Belgian legendaarisella Span radalla jätti ikävän maun Mercedeksen sisäisestä taistelusta.

Lewis Hamilton kasvatti kauden viidennellä voitollaan MM-johtonsa jo 47 pisteeseen. Valtteri Bottas oli toinen ennen Red Bullin Max Verstappenia.

TOPIT:

Renault

Viimeinkin! Ampiaiset ryhtyvät loppukesästä aggressiivisiksi, ja niin kävi myös keltamustille Relluille. Tiimi on hakenut toivottomalta tuntunutta loikkausta mukaan kärkikamppailuihin, ja pitkään näytti jo siltä, ettei ranskalaistallia tulla näkemään näillä sijoilla ainakaan ennen vuoden 2022 suurta sääntöuudistusta. Daniel Ricciardo pääsi nelosruudusta haastamaan jopa entisen tallikaverinsa Max Verstappenin Red Bullin, mutta tämän pidemmälle ei asetelma tietenkään voinut säilyä. Silti Ricciardon neljäs ja Esteban Oconin viides sija tällaisella voimaradalla antavat hyvän näytteen Renault’n ottamista edistysaskeleista.

Lewis Hamilton

Aika-ajo oli jälleen täysi tyrmäys, kun Hamilton löi tallikaverinsa Bottaksen yli puolella sekunnilla. Kisassa hän selätti paalupaikkamiehen painajaisen ja piti suomalaisen takanaan avausmutkien ajan. Sen jälkeen kisa oli jälleen hallinnassa. Nyt hän ohitti Michael Schumacherin johdettujen kilometrien määrässä. Pian on edessä tämän kaikkien aikojen voittoennätys ja sitten nousu saksalaislegendan rinnalle seitsemään maailmanmestaruuteen.

Kimi Räikkönen

Tuskin oli sattumaa, että Kimi Räikkönen oli (12:ntena) nopein Ferrari-moottorilla ajanut kuski juuri erikoisosaamisalueellaan Spassa. MM-pistesarake näyttää edelleen pyöreää nollaa, mitä ei tietysti mikään Räikkösen mielessä muuksi muuta, mutta Ferrarien jättäminen taakse oli silti melkoinen suoritus. Ja kun se tapahtui vielä entisen tallikaverin Sebastian Vettelin ohituksella täysin vastaavilla renkailla – ja näköjään paremmalla autolla.

POSIA JA NEGAA:

Valtteri Bottas

Ei se vain taaskaan riittänyt. Aika-ajo oli Bottakselta hämmentävän vaisu – vaiko Hamiltonilta niin uskomattoman hyvä? Hälyttävintä oli ehkä se, ettei Bottas oikein osannut sanoa, mistä peräti puolen sekunnin tappio johtui. Kisastartissa Bottaksella oli ensimmäiset viisi mutkaa aikaa hieroa vauhti ohitukseen, ja hyvin hän paikkaa hakikin, mutta Hamilton piti pintansa. Nyt kisan alun vauhti oli myös hyvää, sillä Hamilton ei päässyt tekemään lainkaan eroa tallikaveriinsa ennen varikkokäyntejä.

Kenties ohitus olisi onnistunutkin kunnon partybuustilla, mutta Mercedeksen varikkomuuri ei ollut juhlatuulella. ”Sovimme, ettemme käytä sitä tallitoveria vastaan”. Bottas ei tällaista keskustelua muistanut, ja olisi hyvin voinut tähänkin sanoa, että nyt taitaa linja vähän pätkiä. Tiukemmassa MM-tilanteessa olisi ehkä kannattanut näin toimiakin.

FLOPIT:

Ferrari

Ferrarin 1000. F1-kisa odottaa vasta parin viikon päästä Mugellossa, mutta tämä oli muuten tilastollisesti Ferrari-moottorien tuhannes näytös. Juhlakaluista Sebastian Vettel oli 13:s ja Charles Leclerc 14:s. Nopein Ferrari-voimalla ajanut kuski oli Alfa Romeon Kimi Räikkönen, joka nöyryytti punaisia ohituksellaan. Maranellossa voidaan olla tyytyväisiä ainoastaan siihen, ettei Monzaan tai Mugelloon olla päästämässä tifosoja paikalle. Miettikää millainen vastaanotto Scuderiaa olisi odottanut.

Racing Point

Kielletyt jarrujen jäähdytysputket olivat taas käytössä, siitä FIA muisti jälleen tiedottaa kaikkia ennen kisaa. Protestirintama alkaa silti hajota, kun alkuperäisen vastalauseen tehnyt Renault jätti onnettoman Ferrarin viimeiseksi purnaajaksi. Kopiointikohussa rangaistukseksi määrätty 15 MM-pisteen menettäminen tarkoittaa tällä hetkellä sitä, että Racing Point on MM-sarjan neljäs kaksi pistettä McLarenin perässä, mutta tämän viikonlopun suorituskyky antaa pinkille tiimille syytä syvempään huoleen. Nyt Sergio Perez ja Lance Stroll yrittivät epätoivoisesti – ja välillä sääntöjenvastaisestikin – pitää muun muassa AlphaTaurin Pierre Gaslyn takanaan. Saldoksi jäi vain kolme pistettä. 23 pinnaa napannut Renault on MM-taulukossa enää seitsemällä perässä.

Alexander Albon

Aina välillä näkyy pieniä valonpilkahduksia, mutta sitten tulee taas niin symboliselta vaikuttava epäonnistuminen, ettei Red Bull -pomo Helmut Marko kauaa keksi mitään selityksiä niille. Nyt sellainen oli Renault-kuski Esteban Oconin viimeisen kierroksen ohitus.

Lue myös:

    Uusimmat