F1-kopiointikohussa erikoisia käänteitä: protestikoneisto Renault teki yllättävän tempun – Ferrari seuraa perässä?

F1:ssä alkukauden isoin puheenaihe on liittynyt niin sanottuun pinkkiin Mercedekseen eli Racing Pointin tämän kauden autoon. Racing Point nostatti kohun, kun se esitteli viime kauden Mercedeksen mestaruusautosta kopioidun menopelinsä alkuvuoden talvitesteissä. Tapaus aiheutti protestiaallon. Tuoreeltaan osa valittajista on päättänyt vetäytyä aikeistaan.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Belgian GP suorana 28.-30.8.
Pe: 1. harjoitukset klo 11.55, 2. harjoitukset klo 15.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Belgian GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Yllättävin temppu nähtiin Renaultilta, joka on ollut iso tekijä koko sopassa.

Renault teki ensimmäisen valituksensa Racing Pointin autosta kauden toisen kilpailun jälkeen. Protesti koski Racing Pointin jarrujen jäähdytysputkia, jotka se oli ostanut Mercedekseltä. Renault jatkoi protestien tehtailua usean kisan ajan.

Jarrujen jäähdytysputket kuuluvat niihin osiin, jotka jokaisen F1-tallin on suunniteltava itse. 

Kansainvälinen autoliitto FIA tulkitsi, että Racing Point on rikkonut lajin sääntöjä. Tästä tallille määrättiin 400 000 euron sakot, minkä lisäksi Racing Point menetti 15 valmistajien MM-pistettä.

Rangaistus ei miellyttänyt F1-talleja – varsinkaan siksi, koska Racing Point jatkoi laittomien osien käyttöä. Samalla iso kysymysmerkki kohdistui koko Racing Pointin autoon, jonka runko oli peräisin Mercedeksen viime kauden mestaruusmenopelistä.

Renault jätti FIA:n päätöksestä valituksen, johon mukaan liittyi Ferrari.

Nyt Renault ilmoitti, että se ei valitakaan päätöksestä. Renault ilmoitti olevansa tyytyväinen siihen, että FIA aikoo estää kopiointitapaukset tulevaisuudessa.

– Tämän strategisen tavoitteen saavuttaminen uudessa Concorde-sopimuksessa oli meille tärkeintä, Renault kommentoi tiedotteessaan.

Jäljelle jäi Ferrari, joka saattaa tehdä "Renaultit".

Auto Motor und Sportin toimittajan Tobi Grünerin mukaan Ferrari ei ole varma siitä, että haluaako se viedä tapausta yksin eteenpäin.

Vaikka Ferrari jättäisi valituksen sen sileälle tielle, ei kopiointikohu tähän jäisi.

Racing Point teki oman vastavalituksensa FIA:n päätöksestä. Racing Pointin omistaja Lawrence Stroll ei ole ollut ilahtunut siitä, että talli on liitetty huijausepäilyjen kohteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat