Belgia laillisti eutanasian

Belgiasta on tullut tänään toinen valtio, jossa eutanasia on mahdollista. Aikaisemmin lääkärit ovat voineet potilaiden pyynnöstä antaa kuolinapua vain Belgian naapurimassa Hollannissa.

Eutanasialakia aktiivisesti ajanut sosialistikansanedustaja Philippe Mahoux sanoi, että uusi laki merkitsee sitä, että "vain kuoleva ihminen itse voi arvioida elämänsä ja ihmisarvonsa laatua viimeisinä elinhetkinään".

Belgian hallitus perusti viime viikolla pysyvän komitean, jonka tehtävänä on seurata eutanasian toteuttamista. Komitean perustamisen jälkeen uusi laki astui voimaan tänään.

Belgian pääministeri Guy Verhofstadt sanoi, että komitea kokoontuu ensi kerran huomenna. Komitea päättää silloin, millainen kaavake lääkärien on täytettävä joka kerta kun he antavat kuolinapua.

Eutanasialain mukaan kuolinapua antava lääkäri ei syyllisty rikokseen, jos potilas on parantumattomasti sairas ja potilas on itse ilmaissut haluavansa kuolinapua. Laki hyväksyttiin Belgian parlamentissa toukokuussa äänin 86-51. Aiemmin vastaava laki on hyväksytty Hollannissa. Samansisältöinen laki on voimassa myös Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Kirkko vastustaa uutta lakia

Belgiassa useat katolisen kirkon papit vastustivat jyrkästi uutta lakia. Noin 75 prosenttia belgialaisista on katolilaisia.

-Sen perustana on ajatus, että ihmisen arvo ei ole selvä jo hänen olemassaolonsa perusteella, vaan pohjautuu hänen "elämänlaatuunsa", sanottiin katolisten piispojen julkilausumassa keväällä.

Piispat varoittivat myös, että sukulaiset ja lääkintähenkilökunta saattavat uuden lain vuoksi painostaa vakavasti sairaita ihmisiä pyytämään kuolinapua. Lakia vastustettiin myös oikeisto-opposition piirissä, ja flaamilaiset kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet valittavansa laista Euroopan neuvoston ihmisoikeustuomioistuimeen.

Ennen kuolinavun antamista lääkärin on uuden lain mukaan varmistettava, että kuolinapua haluaa potilas itse tarkan harkinnan jälkeen ja ettei syynä ole ulkoinen painostus. Lääkärin on niin ikään varmistuttava siitä, että potilas ei voi parantua ja että tämä kokee "jatkuvasti sietämättömiä fyysisiä tai psyykkisiä tuskia".

Uuden lain mukaan potilaalla on oikeus saada korvauksetta kipulääkitystä. Näin halutaan varmistaa, että varattomat potilaat eivät pyydä kuolinapua, koska heillä ei ole varaa kipulääkkeisiin.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat