BBC: Ukrainan ydinvoimalassa harjoitellaan mahdollisen hätätilan varalta

Hätätyöntekijät harjoittelevat radioaktiivisen saastumisen varalta Zaporižžjan ydinvoimalan alueella.

Ukraina kutsui BBC:n toimittajia vierailulle Zaporižžjan ydinvoimalan alueelle, jossa on viimeisen kahden viikon aikana ollut voimakasta pommitusta. Venäjä ja Ukraina syyttävät tilanteesta toisiaan.

Vierailijat saapuivat paikalle helikopterilla, jonka täytyi pysyä vain noin kymmenen metrin korkeudessa pysyäkseen näkymättömänä.

Paikan päällä keltaisiin suojahaalareihin pukeutuneet hätätyöntekijät tekivät puhdistusharjoituksia radioaktiivisen saastumisen varalta.

Ukrainan energiaministeri Herman Halushtshenkosanoi BBC:n toimittajille olevansa erittäin huolissaan.

– Tilanne muuttui dramaattisesti, kun venäläiset alkoivat pommittaa aluetta 5. elokuuta. Ydinvoimalan tilanne lähestyy kriittistä, energiaministeri sanoi.

Venäjän joukot ovat miehittäneet aluetta maaliskuun alusta lähtien. Kyseessä on sähköteholtaan Euroopan suurin ydinvoimalaitos.

Aiemmin kaksi laitoksen työntekijää kertoivat BBC:n toimittajille, että laitoksen henkilökuntaa kidnapataan yhä useammin, kun he poistuvat työvuoroistaan.

– Sotilaat kävelevät joka paikassa aseiden kanssa ja kaikkia pidetään aseilla uhattuina, sanoi nimettömänä pysyttelevä työntekijä.

Viranomaisten mukaan voimalasta saatetaan katkaista sähköt, sillä Venäjä yrittää ohjata sähköä  Krimille, jonka maa miehitti kahdeksan vuotta sitten.

– On mahdotonta varmistaa ydinvoimalan turvallisuutta, kun venäläiset miehitysjoukot ovat siellä, Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyisanoi BBC:lle.

Katso satelliittikuvista, miltä Zaporižžjan ydinvoimalan ympäristö näytti tällä viikolla: 

0:19


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja