BBC: Talebanin johdolla sisäisiä kiistoja heti valtaannousun jälkeen

Afganistanissa valtaan noussut Taleban on ilmoittanut väliaikaishallituksen virkaan asettamisesta – ulkomaantoimittaja kertoo, millaista politiikkaa hallitukselta on lupa odottaa 3:02
MTV Uutisten ulkomaantoimittaja kertoo, millaista politiikkaa Talebanin väliaikaishallitukselta on syytä odottaa.

Ääriliike Talebanin johdolla oli isoja sisäisiä kiistoja vain päivä sen jälkeen, kun liike oli nimittänyt virkaatekevän hallituksensa, raportoi keskiviikkona BBC nimettömiin Taleban-lähteisiin nojaten.

Kiista on käyty kahden liikkeen kilpailevan verkoston välillä. BBC:n mukaan kiistat ovat koskeneet sitä, keille Talebanissa kuuluu "kunnia" Afganistanin valtauksen onnistumisesta ja sitä myöten sitä, miten valta jaetaan.

BBC:n mukaan riita sai alkunsa, kun Talebanin toinen perustaja ja varapääministeri Abdul Ghani Baradar ei ollut tyytyväinen hallinnon väliaikaisen kokoonpanoon. Baradarin mukaan hän ansaitsisi myös enemmän kiitosta neuvotteluista, joita hän kävi Yhdysvaltain hallinnon kanssa Dohan rauhanneuvotteluiden aikana.

Talebanin toinen siipi, väkivallastaan tunnettu Haqqani-verkosto, on taas korostanut Talebanin saaneen voiton taisteluiden ansiosta. Liikkeellä on vahva edustus Talebanin uudessa hallinnossa.

Lue myös:

    Uusimmat