Mainos

Balkanilta Saksaan pyrkivillä hengenvaarallisia keinoja turvapaikan huijaamiseen

Balkanilta Saksaan pyrkivien ihmisten määrä on kasvanut kuluvana vuonna räjähdysmäisesti.

Heinäkuun loppuun mennessä Serbiasta, Kosovosta ja Albaniasta oli tullut Saksaan 79000 turvapaikkahakemusta, kun viime vuonna luku oli alle 20000 vastaavana ajanjaksona.

Monet heistä ovat yrittäneet huijata turvapaikan itselleen. Kun esimerkiksi Syyriasta paetaan sotaa ja nälkää, Balkanilta tulevien ihmisten ongelmia ovat köyhyys ja työttömyys, jotka eivät ole turvapaikan perusteita.

Saksa on hyväksynyt 0,2 prosenttia hakemuksista.

Turvapaikan tarvetta todistellaan vaarallisilla keinoilla

Turvapaikkaa on yritetty saada varsin epätoivoisilla ja vaarallisilla keinoilla. Monet ovat yrittäneet väärentää itselleen Syyrian passin, koska Syyriasta tulleille käytännössä myönnetään turvapaikka jostakin EU-maasta.

Poliisin mukaan Albaniassa on menty vielä pidemmälle, kun ihmiset ovat laittaneet kotiovelleen räjähteitä ja näytelleet perheensä olevansa hengenvaarassa. Eräässä tapauksessa mies oli laittanut räjähteitä autonsa alle saadakseen poliisiraportin, jossa todettiin hänen olevan vaarassa.

– Mies ehti lähteä Saksaan, ennen kuin koko juttu paljastui lavastetuksi, sanoo Albanian poliisin tiedottaja Ardi Bide.

Jotkut ovat myös maksaneet mediassa julkaistuista lehtijutuista tai haastatteluista, jossa kerrotaan tarinoita keksityistä uhista. Poliisin mukaan joissakin EU-maissa tällaiset artikkelit voidaan hyväksyä todisteeksi turvapaikkahakemuksen käsittelyssä.

Turvapaikan saamisen kannalta on oleellista, että pystyy todistamaan olevansa hengenvaarassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.