Avokadojen viljelyn lisääntyminen Portugalissa on johtanut vesipulaan: "Vettä ei ole riittävästi arkielämän tarpeisiin"

2:01
Katso video: Avokadojen vaatiman kasteluveden määrä aiheuttaa ongelmia.

Avokadojen viljelyn lisääntyminen Portugalissa on johtanut vesipulaan. Korkean hinnan takia avokadojen kasvattaminen houkuttelee viljelijöitä, mutta vesipula uhkaa tehdä siitä mahdotonta. Etelä-Portugalin Algarvessa monet vaativat jo paluuta alueen perinteisiin viljelykasveihin kuten appelsiiniin, jotka eivät tarvitse niin paljon vettä.

Avokadoviljelmät peittävät jo noin 1600 hehtaarin alueen Algarvessa Etelä-Portugalissa. Viljelyala on kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa. 200 hehtaarin avokadoviljelmä vaatii noin 4 miljoonaa litraa vettä päivässä. Määrä on noin nelinkertainen verrattuna alueen perinteisiin appelsiiniviljelmiin. Se on iso ongelma kuivuudesta kärsivällä alueella.

– Olen varma, että alueen pohjavesi on kadonnut avokadoviljelmille tai haihtunut, joko tai. Vettä ei ole riittävästi arkielämän tarpeisiin, sanoo viljelijä Richard Alan.

Hinta houkuttaa viljelemään avokadoja 

Alan kerää nyt sadevettä omien viljelmiensä kasteluun. Alueen kaivot ovat monin paikoin kuivuneet ja suurimmassa patoaltaassa on vettä vain vuoden loppuun asti. Ympäristöjärjestöjen mielestä yhtään uutta avokadoviljelmää ei pitäisi perustaa.

– Tuho on pian edessä. Se on ilmeistä. Ilmastonmuutos näkyy täällä selvästi. Avokadoviljelmiä ei pitäisi enää lisätä, huomauttaa ympäristöjärjestö Regenerarten johtaja Monica Viana.

Houkutus avokadoviljelmien perustamiseen on suuri, koska viljelijät saavat niistä yli nelinkertaisen kilohinnan verrattuna esimerkiksi appelsiineihin.

Avokadokuvat suosittuja Instagramissa

Avokadojen suosio ympäri maailmaa näyttää myös kasvavan edelleen.

– Avokado on muodissa. Tämä uusi sukupolvi on siirtynyt terveelliseen ruokaan. Avokadoa pidetään superterveellisenä hedelmänä, joka tuottaa monia terveyshyötyjä. Annoksemme ovat myös ulkonäöltään Instagramiin sopivia. Se auttaa meitä menestymään, selittää lissabonilaisen Avokado-ravintolan omistaja Rui Barata

Viljelyn tulevaisuus epävarma

Vesipula on saanut myös viljelijät epäilemään avokadojen kasvattamisen tulevaisuutta.

– Avokadot ovat "vihreää kultaa". Vesipula rajoittaa toimintaamme. Katsotaan, kauanko tämä jatkuu, jos vesiongelmaa ei ratkaista. En tiedä, onko näillä viljelmillä tulevaisuutta Algarvessa, pohtii avokadojen viljelijä Jose Campos.

Algarvessa on yli sata avokadoviljelmää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja