Avoin puurakennejärjestelmä

Oulun ensi kesän asuntomessuille rakennetaan taloja monilla eri menetelmillä ja monin eri tavoin. Kaksi taloa tehdään niin sanotulla avoimella puurakennejärjestelmällä. Tämä tarkoittaa mitallistettua puutavaraa: esimerkiksi kaikki runkotolpat ovat saman mittaisia ja muutenkin materiaalista tulee työmaalle mahdollisimman suuri osa valmiiksi määrämittaan sahattuna. Siellä ne kootaan elementeiksi, jotka nostetaan ja asennetaan lopullisille paikoilleen.

Arkkitehti Juha Paavo Mikkonen kertoo menetelmän olevan kotoisin alun perin Yhdysvalloista.

"Siellä tätä käyttäen rakennetaan jopa kerrostaloja. Yksi parhaita puolia on se, että siinä sekä tilaaja että arkkitehti saavat käyttöönsä todella suuren valikoiman mitä erilaisimpien ratkaisujen toteuttamiseen. Meilläkin oli lähtökohtana lähteä tekemään todella tämän päivän puuarkkitehtuuria - rehellistä puutaloa, joka antaa näyttämisen mahdollisuuden myös kirvesmiehille."

Tässä Linnea -talossa puuta on käytetty kaikkialla. Päätös oli yksimielinen arkkitehdin ja perheen kesken. Puu on upea materiaali ja juuri tämän perheen kohdalla korostuu yksi sen harvemmin mainituista eduista: täällä harrastetaan aktiivisesti musiikkia - ja puun akustiset ominaisuudet ovat vallan lyömättömät.

Myös valon leikki puuseinien hillityn elävillä pinnoilla on kaunista katseltavaa. Sisäseinät ovatkin ponttilaudasta; levymateriaalia ei näkyviin pintoihin ole käytetty.

Mikkonen korostaa, että tässä ei silti ole oikeastaan tehty vain taloa vaan pikemminkin tilaa. Toiminnallisuudessa pääpaino on ollut sisä- ja ulkotilojen saumattomalla yhteensulautumisella, jonka aste voi vaihdella vuodenaikojen mukaan.

Projekti-insinööri Mikko Vanhatalo Puumerkki/Stora Enso Timber:istä myöntää auliisti, että kohteen poikkeuksellisuus otettiin vastaan innostuneesti.

"Se poikkeaa kovasti tavanomaisesta puurakentamisesta. Ei todellakaan tarvinnut miettiä pitkään, kun arkkitehti houkutteli mukaan tällaiseen pienimuotoiseen tuotekehittelyhankkeeseen. Mehän haluamme edistää puun käyttöä rakentamisessa ja osoittaa, että sitä voidaan käyttää myös tällaisessa kohteessa."

Teemoiksi otettiin rakennuksen kokonaistaloudellisuus, tuotetehokkuus ja kestävyys. Puutavara valittiin eri yksityiskohtiin huolellisesti. Ulkoverhous on lämpökäsiteltyä kuusta, joka pysyy erityisen hyvin mitassaan ja on helppo maalata kun pihka on poistunut siitä lämpökäsittelyn yhteydessä. Ikkunoiden komponentteihin on käsitelty männyn sydänpuuta ja talo kätkee silmältä näkymättömiin paljon muitakin innovaatioita.

Toinen messutalo on ollut asumiskunnossa jo jonkin aikaa. Talon rakennuttanut Jouko Niinimäki mainitsee erityisesti kilpailuttamisen tulleen huomattavasti helpommaksi avoimen puurakennejärjestelmän ansiosta, kun esimerkiksi runko ja ulkovuoraus voitiin kilpailuttaa erikseen omina kokonaisuuksinaan. Kun perhe lisäksi päätti heti alussa jättää rakentamisen rakentajille ja keskittyä itse hallinnoimaan hanketta edut vain korostuivat. Varsinaisesta rakennustyöstä jätettiin itselle vain siivous. Poikkeuksellisen siistinä pysyvä työmaa sekä nopeutti että helpotti asioiden sujumista.

(JKA 3.4.2005)

Lue myös:

    Uusimmat