Aviomies hakkasi ja potki raskaana olleen Minnan alavatsaa, kun tämä makasi rappukäytävän lattialla: "Äiti sai kaikki fyysiset ja henkiset mustelmat, mutta poika selvisi"

10:57
Lähisuhdeväkivalta voi jatkua vielä vuosia eron jälkeen. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa maaliskuussa.

Torniolainen Minna Al-Quraishi viettää arkea terveen pienen poikansa kanssa. Kaikki voisi kuitenkin olla toisin – syksyllä 2017 Al-Quraishin silloinen aviomies yritti tappaa syntymättömän lapsen potkimalla Al-Quraishia vatsaan.

– Nykyään voin tilanteeseen nähden aivan hyvin, rauhallinen naisääni vastaa puhelimeen.

Tilanteeseen nähden. Minna Al-Quraishi keskittyy täysillä lapsiarkeen, joka olisi voinut loppua ennen kuin alkoikaan.

Syksyllä 2017 Al-Quraishin ollessa viidennellä kuulla raskaana hänen tuolloinen aviomiehensä potki ja löi nyrkillä naisen alavatsaa. Mies halusi keskeyttää raskauden.

– Lääkärin mukaan oli iso riski, että olisi voinut käydä todella pahasti. Pahoinpitelyn jälkeen tuntui, että nyt ei kulje, mutta vauvaa ajattelemalla on saanut puksutettua eteenpäin, Al-Quraishi huokaa.

Raju pahoinpitely keskeytyi vasta naapurin väliintuloon

Tapausta on käsitelty Lapin käräjäoikeudessa. Iltalehti on uutisoinut käsittelystä.

Miehen ja Al-Quraishin suhde oli päättynyt jo kerran pahoinpitelyyn, mutta kun Al-Quraishi huomasi olevansa raskaana, pari palasi yhteen ja meni naimisiin vain kaksi viikkoa ennen tapahtumia.

Pahoinpitelyä edeltävänä päivänä mies ilmoitti, ettei halua avioliittoa tai lasta, ja uhosi tietävänsä, kuinka lapsi saadaan pois.

Al-Quraishi nukkui yönsä veljensä luona. Hän palasi asuntoonsa seuraavana päivänä seurassaan ystävätär, jolle mies puolestaan raivostui. Al-Quraishi puolusti ystäväänsä, jolloin mies potkaisi Al-Quraishia vatsaan.

Al-Quraishi yritti paeta asunnosta, mutta perässä juossut mies tarttui naista kaulasta ja laittoi käden naisen suun eteen. Lopulta Al-Quraishi pääsi ulos asunnon ovesta, mutta ilmeisesti liukastui ja kaatui rappukäytävään.

Mies potki ja löi nyrkillä Al-Quraishin alavatsaa useaan otteeseen.

Pahoinpitely keskeytyi vasta naapurin kuultua naisen avunhuudot. Mies palasi takaisin asuntoon, jossa hän hyökkäsi vielä Al-Quraishin ystävättären kimppuun.

"Kun oli vaaleanpunaiset rakkauslasit päässä, en kuunnellut varoituksia"

Tapahtumia muistellessa Al-Quraishin päällimmäiset tunteet ovat viha ja pettymys siihen, että mies saattoi kohdistaa järkyttävää väkivaltaa omaan syntymättömään lapseensa.

Samanaikaisesti hän on epävarma siitä, olisiko kukaan voinut auttaa häntä välttymään väkivallalta.

– Jos ihan rehellisiä ollaan, kyllähän minua hänestä varoitettiin. Meillä oli kuukauden ero välissä, kun hän löi minua avokämmenellä. Kyllä minua varoiteltiin ottamasta häntä takaisin, Al-Quraishi sanoo.

– Kun oli vaaleanpunaiset rakkauslasit päässä, en kuunnellut niitä varoituksia.

Lähisuhdeväkivaltaan liittyy usein itsensä syyllistämistä. Olisinko minä voinut olla jotenkin parempi? Vastaavat kysymykset pyörivät tapauksen jälkeen myös Al-Quraishin mielessä.

– Totta kai mietin, että ehkä hänellä oli syynsä olla minulle vihainen ja ehkä minun olisi pitänyt tietää se syy, vaikka hän ei sitä minulle kertonut. Mietin myös paljon, että missä meni vikaan, kun en saanut omaa avioliittoani pysymään kasassa, Al-Quraishi kuvailee.

Ehdollinen vankeustuomio tuntuu "naurettavalta"

Al-Quraishin nyttemmin entinen aviomies kiisti oikeudessa syytteet. Hänen mukaansa naiset olivat alkaneet huutaa asunnossa, ja hän oli laittanut suun Al-Quraishin suun eteen, jotteivät naapurit ymmärrä tilannetta väärin.

Mies väitti yrittäneensä auttaa rappuun liukastunutta vaimoaan ja paenneensa asuntoon tilanteen nolouden takia.

Käräjäoikeus ei uskonut miehen väitteitä, vaan tuomitsi 27-vuotiaan miehen kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä sekä törkeästä laittoman raskauden keskeyttämisen yrityksestä. Hänet määrättiin maksamaan Al-Quraishille yhteensä 2 000 euroa korvauksia.

Tuomio ei IL:n mukaan ole lainvoimainen, sillä mies on valittanut Rovaniemen hovioikeuteen.

Oikeuskäsittely oli Al-Quraishin mukaan rankka. Sen, miltä miehen saama tuomio hänestä tuntuu, hän tiivistää yhteen sanaan.

– Naurettavalta, Al-Quraishi summaa.

Äiti ei tiedä, aikooko kertoa pojalleen

Vaikka toisinkin olisi voinut käydä, pahoinpitely ei aiheuttanut komplikaatioita, ja Al-Quraishin pieni poika syntyi lopulta terveenä helmikuussa 2018. 

– Äiti sai kaikki fyysiset ja henkiset mustelmat, mutta poika selvisi, Al-Quraishi miettii.

Toistaiseksi Al-Quraishi ei ole varma siitä, aikooko hän kertoa tapauksesta ikinä pojalleen. Ainakaan sen aika ei ole vielä, kun poika opettelee vasta elämään.

– Ehkä sitten, kun hän on paljon isompi ja ymmärtää. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, haluan hänen saavan isästään melko hyvän kuvan.

Al-Quraishin mukaan hänet pahoinpidellyt ex-mies oli taustaltaan ulkomaalainen turvapaikanhakija. Järkyttävästä pahoinpitelystä huolimatta hän toivoo, että hänen tarinansa ei nostattaisi ihmisissä ennakkoluuloja ja rasismia.

– Toivoisin, että vaikka nyt sain selkääni ulkomaalaiselta ja vielä turvapaikanhakijalta, ihmiset eivät alkaisi sen perusteella kasvattamaan ennakkoluuloja. Yhden ihmisen perusteella ei pidä tuomita kaikkia.

"Jokainen nainen ansaitsee paljon parempaa"

Väkivaltainen parisuhde voi pahimmillaan olla ansa, josta pois pääseminen on hyvin vaikeaa. Myös Al-Quraishi tietää tämän.

– Ainoa ohjeeni [vastaavassa tilanteessa oleville] on, että tiedän, se on tosi vaikeaa, mutta jos vain löydät voimaa, lähde pois.

– Jokainen nainen ansaitsee paljon parempaa kuin miehen, joka kohtelee kuin roskaa ja lyö, Al-Quraishi painottaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja