Autopesulat aiheuttavat yllättäviä ongelmia – uudet autot voivat panikoida

Vaikka uudet, älykkäät autot osaavat pitää kuljettajan ajokaistallaan tai estää kolarin hätäjarruttamalla, eivät ne ole vielä tarpeeksi älykkäitä suoriutuakseen automaattisista autopesuloista.

Autovalmistajat ovat sijoittaneet miljardeja itseajojärjestelmien kehittämiseen, mutta epäonnistumisia tapahtuu silti. Uuden sukupolven turvajärjestelmät eivät esimerkiksi ymmärrä, miten autopesuloissa pitäisi käyttäytyä.

Maailmalla on käytössä autopesuloita, joissa auto jätetään vapaalle vaihteelle rullaamaan automaattisen pesulinjaston läpi. Autojen automaattiset käsijarrut menevät kuitenkin päälle, jos auto on jätetty vapaalle tarpeeksi pitkäksi aikaa.

Itseajojärjestelmien sensorit itseajavissa autoissa eivät osaa tehdä eroa autopesulan pyörivien harjaksien ja muiden esteiden kanssa, joita auto normaalisti havaitsisi. Tämäkin johtaa siihen, että autot tekevät paniikkijarrutuksen kesken pesun.

Keskellä pesulinjastoa jarruttelevat autot ovat johtaneet peräänajoihin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Eräät autovalmistajat ovat kuitenkin tietoisia tästä ongelmasta ja ovat sisällyttäneet ohjekirjoihin varotoimenpiteitä ja varoituksia automaattisten autopesujen käyttämisestä. Autovalmistajilla ei kuitenkaan ole yhtenäistä käytäntöä automaattisten turvajärjestelmien poiskytkemiseksi esimerkiksi juuri autopesun ajaksi.

Vaikka näihin ongelmiin ei ilmeisesti ole törmätty Suomessa käytettävien pesuautomaattien kanssa, on käsinpesu silti aina suositeltavampi vaihtoehto.

Lähde: Car Throttle


---

30 000 litraa vettä per auto – Nissanin huima tiskikonetesti 1:48

Lue myös:

    Uusimmat