Autoilu ja lihansyönti kuriin – suomalaisten on muutettava elintapojaan nopeasti ja radikaalisti, vaatii Sitran raportti

2:02

Suomalaisten - samoin kuin muidenkin kehittyneissä länsimaissa asuvien - täytyisi nopeasti muuttaa elintapojaan, jotta ilmastonmuutos voitaisiin pysäyttää 1,5 asteeseen. Sitran tänään julkaiseman raportin mukaan meidän pitäisi nopeasti muuttaa sekä ruokailu- että liikkumistapojamme eli vähentää autoilua ja lihansyöntiä. Keskivertosuomalaisen ilmastopäästöjä pitäisi vähentää 75 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Sitran raportti patistaa meitä suomalaisia muuttamaan elintapojamme radikaalisti ja nopeasti.

Suomalaisten elämäntapa tuottaa 10 000 kiloa hiilidioksidia henkeä kohden vuodessa. Vastaava luku esimerkiksi Intiassa on 2000 tonnia. Suomessa päästöjä aiheuttavat muun muassa liikkuminen, asuminen ja ruoka.

– Hiilijalanjälkemme on kohtuullisen suuri. Nykyisellä kulutuksellamme käytämme lähes neljän maapallon luonnonvarat joka vuosi, laskee Sitran johtava asiantuntija Anu Mänty.

Lisää pyöräilyä ja julkisen liikenteen käyttöä

Jos ilmastonmuutos aiotaan pysäyttää 1,5 asteeseen meidän pitäisi vähentää päästöjämme 75 prosentilla vuoteen 2030 mennessä eli kymmenessä vuodessa.

– Meillä on tämän haasteen edessä aikamoinen kiire eli välittömästi meidän olisi syytä kunkin tarkastella niitä omia elämäntapoja ja lähteä muuttamaan niitä itselle luontevimmilta tuntuvilla tavoilla, opastaa Mänty.

Raportin mukaan helpointa ja nopeinta olisi muuttaa ruokailu- ja liikkumistapoja. Sähköautojen halpenemista odotellessa voi lisätä pyöräilyä ja julkisen liikenteen käyttöä.

– Voi miettiä, miten yhdistellä matkoja niin, että voisi hyödyntää enemmän julkisia liikennevälineitä. Lyhyillä matkoilla voi miettiä, voisiko pyöräillä tai kävellä lyhyet matkat. Sillä olisi myös niitä terveysvaikutuksia, toteaa Mänty.

Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia

Ruokailussa kasvisten suosiminen sekä lihan ja maitotuotteiden kulutuksen vähentäminen pienentävät ilmastokuormaa.

– Lihan syömistä ei tarvitse kokonaan lopettaa. Esimerkiksi kotimainen liha on hiilijalanjäljeltään kohtuullista verrattuna brasilialaiseen tuontihärkään. Kotimainen riista, kala, vihannekset ja kasvikset yhdessä maltillisen lihankulutuksen kanssa on ihan hyvä yhdistelmä, muistuttaa Mänty.

Lämpöpumppuja ja energiansäästöä

Asumisen päästöjä voi vähentää monilla tavoilla.

– Energian säästäminen, sähkön ja lämpimän veden käytön tarkkailu, niillä pääsee jo hyvin liikkeelle. Isompia vaikutuksia saadaan aikaan esimerkiksi omakotitaloissa asentamalla maalämpöjärjestelmiä tai hyödyntämällä erilaisia lämpöpumppuja huoneiston lämmittämiseen ja viilentämiseen, sanoo Mänty.

Säätytalolla hallitusohjelmaa kasaavat poliitikot joutuvat miettimään, millaisilla kannustimilla ja ohjauskeinoilla suomalaiset saadaan muuttamaan elintapojaan ilmastoystävällisemmiksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja