Mainos

Autoilijat E10:stä: "Tässä on jätetty kuluttaja ihan heikoille"

Autoilijat suhtautuvat epäillen E10-polttoaineeseen Eläintarhan Neste Oil -huoltoasemalla.

Monet ovat sitä mieltä, että päätös polttoaineen käyttöönotosta on tehty hätiköiden. Hämmennystä on herättänyt erityisesti se, mihin autoihin E10 käy polttoaineeksi ja mihin ei.

— Olen sitä mieltä, että kyllä vähän hätäisesti lähdettiin tekemään tämmöistä. Ihmiset eivät oikein tiedä, että mihin se sopii ja mihin ei. Minullakin se toiseen autoon sopii, mutta toisesta en tiedä, Terho Solja sanoo.

Myös Turo Bergman on sitä mieltä, että tietoa uudesta polttoaineesta on annettu liian vähän.

— Tässä on jätetty kuluttaja ihan heikoille, Bergman toteaa.

Vaikutukset moottoriin ja kulutuksen kasvu epäilyttävät

Autoilijoita huolettavat mahdolliset polttoaineen aiheuttamat haitat auton moottorille.

Raimo Autti kertoo lopettaneensa E10:n tankkaamisen, kun auton moottorin merkkivalo syttyi sytytysvian takia. Kaksi kertaa merkkikorjaamolla ei tuonut lopullista selvyyttä vian syystä, mutta Autti sanoo epäilevänsä syyksi E10-polttoainetta, ja tankkaavansa vastedes toista laatua.

Toiseksi syyksi hän mainitsee lisääntyneen polttoainekulutuksen.

— E10 kuluttaa enemmän, ihan selkeästi. Yhdellä kaverilla on auto, jossa on litran moottori, ja se vie satasella litran enemmän tätä polttoainetta.

Lisääntyneen kulutuksen nostaa esiin myösTuro Bergman. Ensisijaisena haittana hän näkee kuitenkin luonnonsuojelulliset syyt.

— Sitä tehdään sellaisissa olosuhteissa Brasiliassa, ja sen tänne kuljettaminen aiheuttaa enemmän luontopäästöjä kuin mitä tämä toinen polttoaine. Toinen syy on se, että se kuluttaa enemmän, eli se on hinnaltaan ihan sama. Ja kaiken lisäksi se saattaa vahingoittaa vielä autoa. Autovalmistaja kyllä sallii sen, mutta minä en käytä.

Asiakkaat kaipaavat vanhaa

Nesteen Eläintarhan huoltoasemalla työskentelevä Jyri Linnainen kertoo, että juuri kulutus ja pitkän aikavälin vaikutukset autoon ovat olleet puheena huoltoaseman asiakkaiden keskuudessa. Epäileville on tarjottu vaihtoehdoksi toista polttoainetta.

— Mitä asiakkaita ollaan kuunneltu, niin ehkä asiakkaat haluaisivat sen tavallisen 95:n takaisin. Mutta olemme myös neuvoneet, että voi käyttää 98-oktaanista, jos se uusi polttoaine tuntuu epävarmalta.

Varsinkin ennen vuodenvaihdetta asiakkaat kyselivät paljon etanolia sisältävän polttoaineen sopivuudesta omalle autolle. Nyt kysymykset ovat vähentyneet, ja Linnainen uskoo uuden E10:n toimivan.

— Näin meille on vakuutettu, että se toimii moottoreissa ja mitään ongelmia ei tulisi. Ainakaan vielä eivät asiakkaat ole tulleet kertomaan, että olisi tullut ongelmia omassa moottorissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.