Aurora: Kaasunjakelun hinnankorotukset kohtuullisia ja perusteltuja

Aurora Kaasunjakelu pitää kaasun siirtohintoihin tehtyjä korotuksia kohtuullisina ja perusteltuina.

Korotusten syynä ovat jakeluverkon vaatimat investoinnit sekä se, että Auroran toiminta on ollut tappiollista, merkittävästi alle kaasumarkkinalain salliman tuottotason, sanoi toimitusjohtaja Mika Paloranta STT:lle.

Sähkön ja kaasun siirtohintoja ei Palorannan mielestä voi rinnastaa toisiinsa, vaikka molempien jakeluverkot ovat paikallisia monopoleja. Kaasu ei ole sähkön kaltainen välttämättömyyshyödyke, vaan asiakkailla on oikea mahdollisuus lopettaa sen käyttö.

Aurora Kaasunjakelu korotti asiakkaiden siirtohintoja roimasti vuoden alussa. Palorannan mukaan korotusten jälkeenkin hinnat ovat kuitenkin matalammat kuin laki sallisi.

– Kaasulieden tilalle voi ostaa induktiolieden tai taloyhtiön kokouksessa ajaa sitä, että kaasun käytöstä luovutaan kokonaan. Toki kaasu on varsinkin keittiössä ylivoimainen vaihtoehto, ainakin kokkauksesta jotain ymmärtävien mielestä, Paloranta sanoi. 

Kuluttaja-asiamies selvittää

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen sanoi viikonvaihteessa selvittävänsä Auroran hinnankorotukset perin pohjin heti alkuviikosta yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön ja Energiaviraston kanssa.

Palorannan mukaan korotuksista oli jo aiemmin tehty yksittäisiä valituksia, jotka ovat Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja Energiamarkkinaviraston käsittelyssä.

Aurora Kaasunjakelu korotti muun muassa noin 25 000 asiakkaan käyttämän keittiökaasun siirtohintoja tammikuun alussa enimmillään 47,5 prosentilla. Valtaosa näistä asiakkaista asuu Helsingissä.

Keskimääräinen siirtohinnan korotus jäi Palorannan mukaan vähän yli 20 prosenttiin. Siirtohinta muodostaa lisäksi vain osan kuluttajan kaasulaskusta. Tämän vuoden  maakaasun energiavero nousi, mutta toisaalta kaasuenergian hinta on laskenut. Siksi kuluttajan kokonaishinta kohosi maksimissaan vain noin 9 prosenttia, vaikka liesikäyttäjän siirtolasku on kallistunut nelisen euroa runsaaseen 12 euroon kuukaudessa, Paloranta sanoo.

Aurora Kaasunjakelun asiakkaista suurin osa on kaasuliettä käyttäviä kotitalouksia, mutta niiden osuus koko kaasunmyynnistä on vähäinen, alle kaksi prosenttia. Suurin osa kaasusta menee yrityksille.

Kaasunjakelun hinnankorotuksista kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti. Asiaan ehti viikonvaihteessa ottaa kantaa myös elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.), joka arvioi, että korotus saattaa olla kohtuuton ja kuluttajansuojalain vastainen. Rehn sanoi STT:lle, että asia selvitetään heti alkuviikosta ja sähkönsiirron kertakorotuksille kaavailtu katto saattaa laajentua myös maakaasuverkkoihin.  

Yhtiön tulos tappiolla

Aurora Kaasunjakelu tunnettiin aiemmin nimillä Gasum Paikallisjakelu ja Helsingin Kaupunkikaasu. Gasum myi yhtiöiden osakkeet skotlantilaiselle pääomasijoitusyhtiö SL Capital Partnersille viime kesäkuussa.

Heinä-joulukuussa yhtiön tulos verojen ja rahoituskulujen jälkeen jäi Palorannan mukaan 3,4 miljoonaa euroa tappiolle. Yksi syy tähän on hänen mukaansa se, että yhtiön siirtohinnat ovat vuosia olleet matalammat kuin laki olisi sallinut.

Hinnankorotusten jälkeenkin yhtiön tuloksen ennakoidaan tänä vuonna jäävän noin 400 000 euroa tappiolle. Hinnankorotusten vaikutus liikevaihtoon on hieman yli kaksi miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat