Aurinkosähkön suosio kasvaa kesämökeillä

Noin joka kymmenes suomalaismökki saa nykyään ainakin osan tarvitsemastaan energiasta taivaalta. Aurinkopaneeli on varteenotettava vaihtoehto varsinkin niille, joiden vapaa-ajan asumus sijaitsee kaukana sähköverkosta tai vaikeapääsyisessä saaressa, johon linjan vetäminen tulee tyyriiksi.

-Kun sähköverkkoon liittyminen maksaa yleensä vähintään 5000 euroa, kymmenesosahinnalla tästä saa jo aurinkopaneelijärjestelmän, josta saadaan valoa muutamaan lamppuun, kännykän lataamiseen ja ehkä vielä pieneen radioonkin, Aurinkoteknillisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Christer Nyman vertaa.

Mökkien varustelutason noustessa harva kuitenkaan tyytyy enää viettämään iltojaan muutaman tuikun valossa. Kun aiemmin tyypillisen aurinkosähköpaketin teho oli 50 wattia, nykyisin se on jo tuplasti tämän.

-Tänä päivänä hankitaan suurempia järjestelmiä kuin vielä viisi vuotta sitten. Nekin, joilla on ollut aurinkopaneeleja käytössä jo pitkään, hankkivat nyt niitä lisää, Nyman sanoo. Sadan watin aurinkopaneelitehosta riittää virtaa valaistuksen lisäksi myös matkatelevisiolle. Kun tähän pistetään vielä puolet lisää, pysyy jääkaappikin viileänä. Tällaisen järjestelmän hinnaksi tulee Nymanin mukaan noin 2000-3000 euroa.

Ekologista ja äänetöntä

Kustannuskysymysten ohella aurinkosähkön puolesta puhuvat ympäristöseikat - uusiutuvana energiamuotona se on ehdottoman ekologinen valinta. Lisäksi aurinkosähkö on äänetöntä, mikä tekee siitä monelle meluisaa aggregaattia mieluisamman vaihtoehdon.

Nykykodin varustelutasoon tottuneet kuluttajat ovat kuitenkin usein huolissaan aurinkosähkön riittävyydestä. Mitä jos virta loppuukin kesken lempiohjelman? Tai sateinen lomaviikko joudutaan viettämään vielä pimeässä? Vuositasolla auringon säteily on Suomessa lähes yhtä suurta kuin Keski-Euroopassa. Ongelma on, että sydäntalven sysipimeinä päivinä valoa kajastaa niin vähän, ettei se riitä akkujen varaamiseen. Pitkien kesäpäivien paisteen säilöminen talven varalle taas on vaikeaa.

-Akkutekniikka on edelleen järjestelmän heikoin lenkki. Periaatteessa energiaa voidaan kyllä kerätä talteen, mutta ikävä tosiasia on, että talven mittaan akku yleensä pikkuhiljaa purkautuu, Nyman toteaa.

Ympärivuotisessa käytössä olevan vapaa-ajan asumuksen ainoaksi energiaratkaisuksi aurinkosähköstä ei siis ole. Etelä-Suomen valaistusolosuhteissa paneeli alkaa kerätä kevättalven heikkoja säteitä talteen helmikuussa ja vielä lokakuussa valomäärä riittää yleensä jonkinlaiseen lataukseen. Pohjois-Suomessa kausi on jonkin verran lyhyempi. Kuluva kesä ei ole ollut aurinkoenergian varassa olevien kannalta paras mahdollinen. Sateisena kesäpäivänä saadaan Nymanin mukaan talteen noin kymmenen prosenttia täyslatauksesta.

Pitkäikäinen investointi

Aurinkopaneeli.

Investointina aurinkopaneeli on pitkäikäinen. Valmistajat myöntävät laitteille jopa 25 vuoden takuun.

-Itselläni on mökillä käytössä vielä paneelit, jotka on valmistettu 70-luvun loppupuolella, ja ne toimivat edelleen hyvin. Laitteet tosin ovat kehittyneet vuosikymmenten varrella niin, että tänä päivänä myytävät saman kokoiset paneelit tuottavat tuplasti enemmän energiaa, Nyman sanoo.

Aurinkoenergia sopii hänen mukaansa huolettomalle, sillä järjestelmä ei vaadi erityistä huoltoa.

-Akkujen nestepinnan taso tosin täytyy tarkistaa kerran vuodessa. Akut eivät myöskään ole ikuisia, vaan ne on uusittava 5-10 vuoden välein, Nyman huomauttaa.

Aurinkopaneelien asennuksen voi tehdä itse, ja Nymanin mukaan se on hyvien ohjeiden avulla myös verrattain helppoa. Tavallisesti paneeli sijoitetaan katolle, seinälle tai mökkimaastoon sellaiseen paikkaan, johon aurinko pääsee porottamaan mahdollisimman esteettä koko päivän. Paikan valinta on tarkkaa, sillä paneelin tuotto laskee radikaalisti, jos vaikkapa räystäs, savupiippu tai lähistön puut pääse heittämään sen ylle varjojaan.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat