Aurinko käristi suomalaisia kesäkuussa ennätyksellisesti – haitallista uv-säteilyä mitattiin poikkeuksellisen paljon

2:28
Totta se on! Viikonloppuna on luvassa jopa 20 asteen lämpötiloja ja lokakuun alku puhuu samaa kieltä: "Signaali on vahva".

Kesäkuussa Suomessa mitattiin ennätyksellisiä ultravioletti- eli uv-kertymiä, kertoo Ilmatieteen laitos. Myös koko kesäkauden uv-kertymä oli sekä Etelä- että Pohjois-Suomessa noin 10 prosenttia keskimääräistä korkeampi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan eteläisessä Suomessa voimakkaan uv-säteilyn raja saavutettiin viime kesänä 18 päivänä. Vuotta aiemmin vastaavia päiviä oli 10. Ennätysvuonna 2011 voimakkaan uv-säteilyn raja ylittyi kaikkiaan 19 päivänä.

Kesäkuussa voimakasta uv-säteilyä oli 3–5 päivän jaksoissa kesäkuun toisella viikolla, juhannusviikonloppuna sekä kuun viimeisellä viikolla.

–  Kesäkuun aikana kertynyt haitallisen uv-säteilyn kokonaisannos nousi näiden jaksojen ansiosta ennätyslukemaan, reilun viidenneksen keskimääräistä suuremmaksi, tutkija Anu Heikkilä Ilmatieteen laitokselta sanoo tiedotteessa.

Myös Ilmatieteen laitoksen Sodankylän mittausasemalla mitattiin kesällä poikkeuksellisen paljon keskimääräistä korkeampia uv-säteilylukemia.

– Päiviä, jolloin suojautumisraja eli uv-indeksi 3 ylittyi, on ollut tänä vuonna ennätykselliset 113. Keskimäärin suojautumisraja ylittyy pohjoisessa 81 päivänä, Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala kertoo.

Uv-säteily on voimakkainta kesällä pilvettömänä päivänä. 

Liialliselle uv-säteilylle altistuminen aiheuttaa ihon palamista ja vanhenemista sekä ihosyöpien riskin kasvua. Ihon lisäksi myös silmät ovat herkät säteilylle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja