Atte Harjanne väitti vihreiden olevan Suomen johtava talouspuolue – yleisö nauroi ja taputti

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne nosti puolueen omaa häntää ja väitti puheessaan vihreiden puoluevaltuustossa, että vihreät on Suomen johtava talouspuolue.

– Olen tietysti vähän jäävi, mutta olen seurannut keskustelua eduskunnassa, lukenut vaihtoehtobudjettia, katsonut hallituksen tekemisiä, kuullut ekonomistien ja asiantuntijoiden lausuntoja, ja olen tullut väistämättä siihen johtopäätökseen, että vihreät on talouspolitiikassa selkeä edelläkävijä tämän maan puolueiden joukossa.

–  Niin se on, vihreät on tämän maan johtava talouspuolue. Epäilijät haastan tutustumaan vihreiden linjoihin ja esityksiin.

Harjanteen puhe upposi selkeästi vihreiden puoluevaltuustoon, joka on koolla Helsingissä. Yleisö nauroi ja taputti spontaanisti puheen useissa kohdissa.

Vihreiden ongelmana on monesti pidetty sitä, ettei puoluetta pidetä relevanttina talouskysymyksissä, ja myös sitä, ettei sillä ole selkeää talouslinjaa. Harjanne on itse profiloitunut puolueen oikean laidan edustajana.

Työmarkkinakriisistä Harjanne syytti hallitusta. Hänen mukaansa hallitus on saanut kriisin aikaan konfliktinhakuisella ja runnovalla linjallaan.

Puheenjohtaja puhui lapsista ja nuorista

Nyt vihreät haluaa profiloitua myös talouspuolueena. Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta nostaa esille haastattelussa vihreille tärkeinä teemoina luonnon ja ympäristön sekä lasten ja nuorten asiat ja kolmantena talouden.

– Sekä luontokysymykset että lapsiin, nuoriin ja koulutukseen liittyvät kysymykset ovat täysin linkittyneet siihen, minkälainen taloustilanne meillä on nyt ja tulevaisuudessa, perustelee Virta STT:lle.

Lapset ja nuoret ovat selkeästi lähellä Virran sydäntä. Puheessaan puoluevaltuustolle Virta puhui pitkästi lasten ja nuorten asiasta.

– Olen itse tehnyt työtä niin lastensuojelussa, varhaiskasvatuksessa kuin koulussakin ja nähnyt, miltä se turvaton lapsuus tai rikkonainen nuoruus näyttää. Olen nähnyt, miten monen huoli hukkuu sinne ylityöllistettyjen ammattilaisten työpöydille. Yksikin on liikaa, sanoi Virta.

Hän myös linkitti matalapalkkaisiin aloihin iskevän vientivetoisen palkkamallin lasten ja nuorten asemaan.

– Ihmettelen, onko hallitukselle jäänyt epäselväksi, että tapa, jolla he nyt kohtelevat matalapalkkaisia naisvaltaisia aloja, on sekin isku lapsille ja nuorille, kysyi Virta puheessaan.

Kritiikkiä vientivetoiselle palkkamallille

Vihreät vastustaa vientivetoista palkkamallia, joka on yksi palkansaajajärjestöjä hiertävä hallituksen uudistus. Hallitusohjelman mukaan lakiin kirjattaisiin, että työriitoja sovitteleva valtakunnansovittelija ei voisi sovintoehdotuksissaan ylittää palkankorotusten yleistä linjaa, joka määrittyisi vientialojen palkankorotusten perusteella.

Virta näkee, että vientivetoinen palkkamalli vaikeuttaisi työvoimapulan ratkaisemista tietyillä aloilla.

– En ole kuullut hallitukselta mitään esitystä, miten he aikovat turvata sen, että vaikka lastensuojelussa olisi tulevaisuudessa sosiaalityöntekijöitä, kun me tiedämme, että se tilanne on hälyttävä tällä hetkellä, sanoo Virta.

Vihreiden eduskuntaryhmä päätti torstaina lähteä mukaan SDP:n alulle panemaan välikysymykseen työmarkkinapolitiikasta. Virran mukaan vihreät kuitenkin kaipaavat uudistuksia työmarkkinapolitiikkaan.

STT kysyi Virralta vihreiden suhtautumisesta poliittisiin lakkoihin.

– Ajattelen itse niin, että Suomessa on lakko-oikeus ja ay-liikkeet ovat ne tahot, jotka tekevät sen arvion osaltaan siitä, mikä on suhteellista ja suhteetonta niissä toimissa. Itse peräänkuuluttaisin sitä, että kumpikin osapuoli olisi valmis aidosti menemään sinne neuvottelupöytään ja hakemaan niitä ratkaisuja.

Virran mukaan ylpeys pitäisi niellä, koska Suomella ei ole varaa siihen, että maa pysähtyy.

Lue myös:

    Uusimmat