Mainos

Asus Eee Slate MTV3:n testissä: Tabletti täysiverisen läppärin ominaisuuksilla

On aika paljastaa IT-joulukalenterimme neljäs ja viimeinen laite. Aiemmin testisarjassamme ovat esiintyneet HTC Rhyme-älypuhelin, astetta suurempi Samsung Galaxy Note-laite sekä Samsung Galaxy Tab 8.9 -tabletkone.

Nyt vuorossa on testisarjamme suurin mobiililaite: Asus Eee Slate EP121. Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen tuttavuus, sillä Eee Slate on käytännössä nykyaikaisen läppärin ja tabletkoneen välimuoto. Laite toimii aivan täysiverisen tehokannettavan tapaan Windows 7 -käyttöjärjestelmällä.

Eee Slatessa on hulppeat ominaisuudet: 12.1 tuumainen kirkas kosketusnäyttö, jonka resoluutio on 1280 x 800p. Puhtia koko komeudelle antaa Intel i5-470UM-prosessori. Testatussa laitteessa on myös 64Gt:n SSD-kiintolevy ja 4Gt muistia, muistikortinlukija, kahden megapikselin videoneuvottelukamera sekä USB2 ja mini-HDMI liitännät.

Lisäksi laitteessa on oma kynäohjain, jolla voi piirtää tai tehdä muistiinpanoja kosketusnäytölle. Mukana toimitetaan myös keinonahkainen säilytyskansio sekä langaton näppäimistö.

Kun teholäppäri kohtaa tabletin

Eee Slate näyttää päältäpäin katsottuna isokokoiselta tabletkoneelta. Etuosaa hallitsee suuri kosketusnäyttö, jota reunustaa musta kehys.

Sivusta katsottuna tabletvaikutelma kuitenkin hämärtyy, sillä laitteen runko muistuttaa lähinnä tavallisen läppärin runkoa ilman ylös taittuvaa näyttöä. Läppärin tavoin myös Eee Slatessa on tuuletin ja selvästi erottuvat tuuletusritilät kiertävät pohjan sivuosia.

Laite on yli kaksi senttiä paksu ja painoakin on kertynyt 1,16 kiloa. Tämä on tabletkoneeksi paljon, mutta melko vähän Eee Slaten ominaisuuksiin nähden. Vertailun vuoksi, viime viikolla testattu Samsung Galaxy Tab 8.9 painaa 465 grammaa ja iPad 2 painaa 613 grammaa.

Laitteen sivussa kiertää siisti metallinen reunus, mutta pohja on karheasti pinnoitettua muovia. Lopputulos on siisti, mutta ei yhtä tyylikäs kuin siroissa tablet-koneissa. Juuri laitteen takaosa luo hieman muovisen ja halvan vaikutelman, jos sitä vertaa vaikka iPadin metalliseen taustaan.

Eee Slaten kyljistä löytyy monipuolisten liitäntöjen ohella myös muutama painike: virtakytkin, äänenvoimakkuuspainikkeet, painike näppäimistön esilletuomista varten sekä näytön asennon lukitusnäppäin. Näytön alapuolella on lisäksi yksi näppäin, jonka avulla pääsee hyppimään avoimien sovellusten välillä.

Mukana toimitettava musta bluetooth-näppäimistö on kevyt ja ergonomisesti kaareutuva. Näppäintuntuma on miellyttävä. Kynäohjainta säilytetään sille varatussa tilassa laitteen sisällä, joten tikku ei pääse helposti hukkumaan matkan päällä.

Laitteen säilytyskotelona toimii asiallinen keinonahkainen, pehmustettu musta kansio. Säilytyskotelo suojaa laitetta kuljetuksen aikana ja sen avulla laitteen voi mm. asettaa pöydälle viistoon asentoon käyttömukavuutta parantamaan. Lisävarusteineen kaikkineen kyseessä onkin hyvin asianmukainen paketti.

Mainio näyttö ja helppo käyttö

Mikäli Windows-käyttöjärjestelmä on aiemmin tuttu, niin Asus Eee Slaten kanssa pääsee heti ripeästi alkuun. Kyseessä on nimittäin toiminnaltaan täysin tuttu tietokoneympäristö ja Eee Slatessa toimivat kaikki tutut sovellukset samalla tavalla kuin pc-koneissa ylipäänsä.

Puhdikkaiden ominaisuuksiensa ansiosta laitteen toiminta vaikuttaa kaikin puolin mukavan tehokkaalta. Tällä laitteella onnistuu mainiosti tietokoneen tehokäyttö ja vaikkapa eri kuvankäsittelyohjelmien, kuten Photoshopin käyttö.

Ja mikäli haluaa käyttöön vielä perinteisempää tuntumaa, niin erillistä näppäimistöä ja hiirtä käytettäessä on laitteen käyttö aivan tuttua hommaa.

Tässä tuleekin esille Eee Slaten vahvuus tavallisiin tabletkoneisiin tai miniläppäreihin verrattuna: Siinä missä tablet taipuu parhaiten kevyempään sohvasurffailuun, yhteydenpitoon ja median mukana kuljettamiseen on Eee Slate ominaisuuksiltaan ja toiminnaltaan täysiverinen tietokone. Silti se on saatu kutistettua tabletmaiseksi.

Kun pakettiin on vielä lisätty kirkas ja hyvälaatuinen näyttö, jossa on hyvin laajat katselukulmat, niin puhutaankin jo erittäin miellyttävästä käyttötuntumasta. Yli 12 tuumainen näyttö on jo sitä kokoluokkaa, että kuvakkeisiin ja kosketusnäppäimistöön osuu tarkasti ilman virhelyöntejä.

Windows käyttöjärjestelmän kosketustoiminnot toimivat mallikkaasti ja laite tukee myös monikosketusta. Esimerkiksi zoomaus kahdella sormella onnistuu samalla tavalla kuin tabletkoneissa. Tabletkoneiden kosketustoiminnot tosin tuntuvat ainakin alkuun paikoitellen hiotummilta. Kaikki Windows-sovellukset eivät nimittäin ole parhaimmillaan pelkän kosketusnäytön kautta käytettyinä.

Wi-Fi -yhteydessä ja akussa parantamisen varaa

Täysin moitteetta ei Eee Slate pääse kokeilussamme. Ainakin testilaitteemme tuntui olevan melko tarkka langattoman Wi-Fi yhteyden suhteen. Yhteys alkoi pätkiä jopa yllättävän nopeasti tukiasemasta etäännyttäessä.

Toinen harmillinen seikka on Eee Slaten heikko akkukesto tabletkoneisiin verrattuna. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä laitteen tehot ja resurssit ovat aivan toista luokkaa kuin kevyttä sarjaa edustavissa, virtapiheissä tabletlaitteissa.

Teräväpiirtovideon katselussa Eee Slaten akun kerrotaan kestävän 2,4 tuntia, mikä ei ole paljon tabletkoneeksi. Vastineeksi saa kuitenkin huomattavasti tehokkaampaa numeronmurskausmuskelia.

Rahkeet monenlaiseen käyttöön

Kokonaisuudessaan Eee Slate on erittäin positiivinen tuttavuus ja se soveltuu ominaisuuksiensa ja käyttöjärjestelmänsä puolesta tavallisen kannettavan tietokoneen korvaajaksi. Laitteen tabletmainen olemus tekee siitä kätevän laitteen esimerkiksi paljon matkustavan tarpeisiin.

Vaikka Eee Slate ei voitakaan kevyitä tabletkoneita kokonsa ja akkukestonsa puolesta, niin on syytä huomioida, että kyseessä onkin työ- ja tehokäyttöön taipuva nykyaikainen tietokone, jonka ominaisuudet riittävät mutkitta kaikenlaisten hyötysovellusten käyttöön.

Ja toki Eee Slate toimii sellaisenaan myös samanlaisena viihdelaitteena kuin tabletkoneetkin.

Jos olet kuitenkin hankkimassa laitetta tavalliseen nettisurffailuun, leffojen katseluun, Facebookissa hengailuun ja sähköpostien lähettämiseen, niin siinä tapauksessa saattaa olla järkevämpää miettiä edullisempaa ja kevyemmän luokan tabletlaitetta. Eee Slaten hinta pyörii noin tuhannen euron tuntumassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.