Asuntorakentaminen jatkaa kasvuaan

Asuntorakentamisen määrä on muutamassa vuodessa tuplaantunut. Kun vuonna 1995 aloitettiin noin 18 000 asunnon rakentaminen, tänä vuonna ylletään Rakennusteollisuuden Keskusliiton arvion mukaan 37 000 asunnon tasolle. Ensi vuonna hätyytellään jo 40 000 asunnon aloituslukuja.

Tuotannon kasvu on viime vuosina ollut kokonaan vapaarahoitteisen tuotannon varassa. Se on viiden vuoden takaisista lamalukemista yli nelinkertaistunut, kun taas välillä hyvässä kasvussa ollut valtion tukema tuotanto on palautunut 1990-luvun puolivälissä vallinneelle tasolle.

Asuntotuotannon aloitukset

1995 2000 Vapaarahoitteinen 6 000 26 000 Valtion tukema 12 300 11 000 Yhteensä 18 300 37 000

Lähde: Rakennusteollisuuden Keskusliitto

Vastoin viime aikoina vallalla ollutta käsitystä kovan rahan kohteiden aloitusaikeet ovat RTK:n suhdanneraportin mukaan keväästä lähtien lisääntyneet. Johtaja Veikko Myllyperkiö Rakennusteollisuuden Keskusliitosta sanoo aloitusten painottuvan entistä selvemmin kasvukeskuksiin. Tänä vuonna aloitettavista kovan rahan kohteista reilu kolmannes sijoittuu pääkaupunkiseudulle ja yhteensä noin 30 prosenttia Tampereelle, Turkuun ja Ouluun.

- Korkojen noustessa rakennusliikkeet pohtivat erittäin huolellisesti, mitä kohteita kannattaa käynnistää missäkin. Ennakkomarkkinointi tehdään säännönmukaisesti ennen projektin käynnistämistä. Nyt on kaiken kaikkiaan tultu normaaliin markkinatilanteeseen, jossa kuvilla myydään kohteita vain kysytyimmiltä paikoilta. Toisaalta ollaan hyvin kaukana siitä tilanteesta, että asuntoja olisi merkittävästi myymättä siinä vaiheessa, kun kohteet valmistuvat, Myllyperkiö toteaa.

Lisää työvoimaa tarvitaan

Yleisesti ottaen RTK ennustaa, että voimakas rakentaminen jatkuu lähivuosina. Vilkas maassamuutto lisää rakentamista etenkin kasvukeskuksissa. Rakennusteollisuusliiton mukaan rakennusmarkkinat kasvavat tänä vuonna seitsemän ja ensi vuonna neljä prosenttia. Näin siitä huolimatta, että korot ovat nousseet ja hinnat kasvukeskuksissa kohonneet.

Kova rakentaminen on poikinut alalle rutkasti lisää työtä. Rakennustyömailla tarvitaan tänä vuonna 8 000 ihmistä enemmän kuin viime vuonna. Lisäksi kasvu luo rakentamista palveleville aloille 7 000 uutta työpaikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja